fbpx
Велика Британія замовила крилаті ракети SPEAR для своїх F-35

Велика Британія замовила крилаті ракети SPEAR для своїх F-35

F-35 MBDA Авіаційне озброєння Авіація Велика Британія Закупівлі Крилаті ракети НАТО Світ

Велика Британія замовила крилаті ракети SPEAR для своїх багатоцільових літаків п’ятого покоління F-35.

Компанія MBDA оголосила про підписаний контракт з Міністерством оборони Великобританії на поставку новітніх крилатих ракет SPEAR.

Вартість угоди – 550 млн фунтів стерлінгів.

Ракета стане основним ударним озброєнням середнього і дальнього радіусу ураження британських літаків F-35, яке дозволить знищувати цілі в складних погодних умовах і з подоланням системи протиракетної оборони противника.

Протягом найближчих 18 місяців будуть відбуватися контрольні стрільби із використанням винищувачів Eurofighter Typhoon. Виробництво пускових установок та самих ракет розпочнеться в 2023 році. Угода є розвитком попереднього контракту, який реалізувався протягом 2016-2019 років і стосувався розробки ракети та її інтеграції з системами F-35.


Ерік Беранже, генеральний директор MBDA, заявив:

MBDA із задоволенням отримав цей контракт, який є результатом багаторічної напруженої роботи нашої висококваліфікованої інженерної команди”

SPEAR (Select Precision Effects At Range Capability) – дозвукова крилата ракета, що здатна знищувати цілі з повітря на землі та морській поверхні. Вага – 90 кг, довжина – 1,8 м, діаметр – 18 см. Максимальна дальність стрільби – 140 км. Перші пуски були здійснені в 2016 році.

MBDA – європейський виробник ракетних озброєнь, створений в 2001 році шляхом злиття ракетних підрозділів EADS, Finmeccanica та BAE Systems. Контролюється Airbus (37.5%), BAE Systems (37.5%), та Leonardo S.p.A. (25%). Головний офіс знаходиться у Франції.

F-35 MBDA Авіаційне озброєння Авіація Велика Британія Закупівлі Крилаті ракети НАТО Світ