fbpx
Вертоліт SB-1 пройшов випробування швидкістю

Вертоліт SB-1 пройшов випробування швидкістю

Boeing Defiant Sikorsky Авіабудування Авіація Випробування Гелікоптери США

В рамках нових тестів вертоліт Sikorsky-Boeing SB-1 Defiant (SB>1) розігнався до 380 кілометрів на годину.

Про це повідомляє Defense World.

Експериментальний вертоліт SB-1 Defiant встановив для себе новий рекорд швидкості, розігнавшись під час проведених випробувань до 205 вузлів (380 кілометрів на годину).

Як заявили в Boeing, випробування знаменує собою важливий крок вперед для програми: зараз команда Sikorsky-Boeing продовжує рухатися до наміченої мети, а саме – досягнення необхідної швидкості польоту у 230 вузлів (425 кілометрів на годину).

Досягнення цього етапу теж не стане межею: розробники сподіваються, що в майбутньому машина зможе літати зі швидкістю понад 460 кілометрів на годину.

Sikorsky–Boeing SB-1 Defiant. Фото з відкритих джерел

Нагадаємо, в рамках програми FLRAA (Future Long-Range Assault Aircraft) армія США хоче отримати багатоцільову гвинтокрилу машину, здатну перевозити 12 повністю екіпірованих піхотинців з крейсерською швидкістю не менше 230 вузлів на дальність як мінімум 424 кілометри.

Навіть «скромні» результати, отримані зараз, дозволяють говорити про величезний потенціал Defiant: побудовані у класичному компонуванні багатоцільові вертольоти не здатні розвивати швидкість в 380 кілометрів на годину. Так, в UH-60L максимальна швидкість становить 296 кілометрів на годину, а крейсерська – 282.

SB-1

Можливості SB-1 обумовлені застосуванням інноваційного компонування: співвісного несучого гвинта й одного штовхаючого, розташованого у хвостовій частині машини.

Sikorsky–Boeing SB-1 Defiant. Фото з відкритих джерел

Схоже рішення Sikorsky застосувала на вертольоті Raider-X, що являє собою розвиток Sikorsky S-97 Raider.

В якості конкурента SB-1 виступає конвертоплан Bell V-280 Valor, здатний розвивати швидкість 520 кілометрів на годину.

Bell V-280 Valor. Фото з відкритих джерел

Технології, випробувані на цих машинах, можуть лягти в основу нового легкого багатоцільового вертольота, який покликаний змінити в армії США – в рамках програми FARA – вже виведений з експлуатації Bell OH-58 Kiowa, а також доповнити AH-64 Apache.

Зараз участь у конкурсі приймають два вертольоти: Bell 360 Invictus і вищезгаданий Raider-X.

Нагадаємо, в грудні минулого року Bell V-280 Valor виконав перші повністю автономні польоти.

Свій перший політ конвертоплан виконав ще 18 грудня 2017 року, випередивши SB-1 Defiant, що вперше піднявся в небо 21 березня 2019 року.

Boeing Defiant Sikorsky Авіабудування Авіація Випробування Гелікоптери США