fbpx
Військові Азербайджану зайняли висоту в Карабаху. Росія протестує

Військові Азербайджану зайняли висоту в Карабаху. Росія протестує

Азербайджан Вірменія Кавказ Нагірний Карабах Світ

Міністерство оборони Росії вважає, що азербайджанські військові порушили домовленості про припинення вогню в Нагірному Карабасі.

В РФ повідомили, що підрозділ ЗС Азербайджану “перетнув лінію зіткнення сторін у Шушинському районі, зайняв висоту з позначкою 2054,0 (2,9 км північно-східніше гори Сарибаба) і розпочав інженерне обладнання поста”.

Російська сторона вимагає від Азербайджану повернутися на колишні позиції.

В Баку відреагували на такий закид – міністерство закордонних справ заявило, що підрозділи азербайджанської армії “здійснили належні заходи контролю”.

Азербайджанські військовослужбовці на ділянці Лачинського коридору, що прилягає до контрольованого Азербайджаном карабахського міста Шуші Фото з відкритих джерел

За словами сторони це було необхідно для “запобігання використанню ґрунтових доріг на півночі Лачинської дороги для незаконної діяльності, а також для запобігання подальшому загостренню ситуації шляхом перекидання з боку Вірменії на територію Азербайджану зброї та боєприпасів”.

В МЗС Азербайджану підкреслили, що вірменські сили впродовж останніх кількох днів активізували постачання зброї на контрольовану етнічними вірменами частину території Карабаху в обхід Лачинського коридору. Мета операції – припинення цих дій.

Влада Вірменії стверджує, що дорога не використовувалася для перевезення зброї.  Лише “для організації цивільного невідкладного сполучення між Степанакертом та чотирма громадами Шушинського району”.

Нагадаємо, в кінці січня Рада ЄС ухвалила рішення про створення цивільної місії Європейського Союзу у Вірменії (EUMA).

Акція протесту громадян Азербайджану на Лачинському коридорі, грудень 2022 ФОТО: Anadolu Agency

Ця місія покликана сприяти стабільності у прикордонних районах Вірменії та забезпечувати умови для нормалізації відносин між Єреваном та Баку.

До цього в кінці грудня минулого року прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян  закликав ввести багатонаціональні миротворчі сили у Нагірний Карабах замість російських “миротворців”.

Це пов’язано з відповідальністю за блокування Лачинського коридору, яку він поклав на Росію.

З 12 грудня Лачинський коридор закрили для проїзду через протест громадян Азербайджану, які вимагають припинити вивезення корисних копалин з регіону.

Азербайджан Вірменія Кавказ Нагірний Карабах Світ