fbpx
Військові України дали оцінку гранатометам АТ4

Військові України дали оцінку гранатометам АТ4

Війна з Росією Військова допомога Гранатомет ЗСУ

Українські гранатометники дали свою оцінку гранатометам АТ4 шведської компанії Saab.

Гранатомет АТ4 використовують в арміях понад 20 країн. За різними оцінками, Україна отримала у 2022 році понад 20000 гранатометів АТ4 різних модифікацій.

У районах бойових дій українські військові застосовують АТ4 з бронебійно-уламковою бойовою частиною та з кумулятивною.

Українські військові дають цій зброї високу оцінку та розповідають, що гранатомет дуже добре працює на дистанції 400 метрів.

«Неодноразово використовував АТ4 у бою, дуже гарно себе зарекомендувала, бо в мене є з чим порівняти, я сам гранатометник та вчився на РПГ-7», – розповів український військовий.

З радянського гранатомета РПГ-7 інколи потрібно зробити до семи пострілів для пробиття танка противника.

«З АТ4 такого не було, один постріл – одна головка. На моїй практиці не було, щоб гранатомет дав осічку чи не спрацював. До 500 метрів з гранатомета АТ-4 можна влучно підбити техніку противника», – зазначив гранатометник.

Гранатомет AT4 — легка піхотна протитанкова зброя одноразового застосування. Існує кілька його модифікацій, що відрізняються типом боєприпасу.

Захоплені речі ліквідованих російських військових з гранатометом АТ4. Травень 2022. Фото: ДШВ ЗСУ

Основний елемент комплексу — пускова труба завдовжки 1020 мм із гладким каналом калібру 84 мм. Її виготовляють з алюмінію та склопластику, тому ця зброя відносно легка і міцна водночас.

Максимальний діаметр, що визначається зовнішніми кожухами та захисними елементами, не перевищує 150 мм. Маса — від 6,7 до 8 кг, залежно від застосованого пострілу.

Початкова швидкість гранат сягає 290 м/с. Прицільна дальність під час стрільби по цілі типу «бронемашина» не перевищує 300 м. Розроблено гранату збільшеної дальності, що летить на 600 м. Натомість осколково-фугасний варіант гранати відстрілюється на 1000 м. При цьому максимальна дальність пострілу становить 2100 м.

Основний боєприпас гранатомета AT4 – граната з кумулятивною бойовою частиною, що пробиває до 450 мм гомогенної броні.

Війна з Росією Військова допомога Гранатомет ЗСУ