fbpx
Військові України на навчаннях показали МТ-12Р зі спецприцілом

Військові України на навчаннях показали МТ-12Р зі спецприцілом

Артилерія ЗСУ МТ-12 «Рапіра» Навчання Україна

Збройні Сили України навчаються знищувати ворожу техніку за допомогою 100-мм протитанкових гармат МТ-12Р зі радіолокаційним прицілом.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на Військове телебачення України.

Нещодавно українські війська провели навчання, продемонструвавши різні наявні у них протитанкові засоби.

Протитанкові гармати МТ-12Р часів холодної війни можуть допомогти зміцнити протитанкові можливості України.

Спочатку протитанкова гармата Т-12 вперше надійшла на озброєння радянських збройних сил у 1961 році.

Потім була розробка різних покращених варіантів МТ-12, включаючи МТ-12Р, перші зразки якої були прийняті на озброєння на початку 1980-х років

На МТ-12Р примітна наявність модифікованого захисного щитка для артилерійського розрахунку з прорізом у ньому з лівого боку, де встановлено всепогодний прицільний радіолокаційний комплекс 1А31, шифр «Рута».

Приціл дає розрахунку можливість націлюватися на ворожі танки та іншу техніку, яка може бути прихована димовими завісами або просто приховані пилом, піднятими під час руху.

Максимальна дальність стрільби бронебійними боєприпасами становить близько 3000-3500 метрів.

«До кілометра вона уражає без промахів, більше кілометра вже потребує від розрахунку навичок, якщо люди навчена, то промазати важко», – розповідає військовий України розрахунку МТ-12Р.

Гармата МТ-12Р Збройних Сил України. Лютий 2022. Фото: Військове телебачення України

Крім протитанкових пострілів, МТ-12Р може стріляти осколково-фугасними снарядами по заброньованим цілям, у тому числі по живій силі.

Ефективність МТ-12

Варто зауважити, що гармати моделі МТ-12Р використовуються у російсько-українській війні з 2014 року, вони були помічені також у боях 2015 року.

Водночас гармата все ще може бути корисна проти радянсько-російської бронетехніки, яку Росія може залучити у новому наступі, а також проти легших броньованих та неброньованих машин.

Гармата МТ-12Р Збройних Сил Україні захоплена бойовиками окупаційних сил Росії у вересні 2014 року у районі Георгіївки

До прикладу, у боях 2014 року 100-мм гармата МТ-12 могла зупинити просування колони бронетехніки військових Росії.

Так, у серпні 2014 року один український розрахунок МТ-12 знищив з гармати три бронемашини росіян, зокрема, сучасну російську модифікацію МТ-ЛБ6МА.

Одна українська МТ-12 знищує колону техніки російських військових на шляху Кутейникове-Іловайськ. Серпень 2014 року

Ці гармати також можуть забезпечити цінну протитанкову оборону навколо статичних позицій, звільняючи дорогі протитанкові комплекси Javelin або NLAW, а також іншу протитанкову зброю для використання проти цілей із вищим пріоритетом.

Крім того, враховуючи переваги, які російські збройні сили мають за кількістю особового складу та техніки перед українськими збройними силами, будь-які додаткові протитанкові можливості, безперечно, вітаються.

Артилерія ЗСУ МТ-12 «Рапіра» Навчання Україна