fbpx
Вірменія та Азербайджан відновили бойові дії

Вірменія та Азербайджан відновили бойові дії

Азербайджан Вірменія Кавказ Нагірний Карабах Світ

Військові Вірменії та Азербайджану завдали ударів один по одному, повідомляється про втрати, поранених та полонених.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на Міністерство оборони Азербайджану та Вірменії.

Міністерство оборони Вірменії повідомило, що у полон потрапили 12 вірменських військовослужбовців: 7 контрактників, 5 призовників.

Також повідомлено, що внаслідок дій азербайджанських військових втрачено два бойові пости.

Полонені військові Вірменії. 16.11.2021

Як йдеться у заяві вірменського військового відомства, азербайджанські Збройні сили використовують артилерію, бронетехніку та вогнепальну зброю різного калібру.

Збройні сили Вірменії повідомлять про знищення бойової техніки сил Азербайджану на території самої Вірменії, та публікують відео з поля бою:

«Міноборони Азербайджану намагається звинуватити вірменську сторону у своїй масштабній провокації, проте більш ніж очевидно, що саме Азербайджан атакував вірменські позиції», – розповідають у Міноборони Вірменії.

Голова Ради Безпеки Вірменії Вірмен Григорян заявив, що Республіка звернулася до Росії та ОДКБ із закликом захистити територіальну цілісність Вірменії.

Нагадаємо, Вірменія входить до Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), до якої також входять Росія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан.

Позиція Азербайджану

У Міноборони Азербайджану повідомило, що 15 листопада з 16:15 до 04:30 16 листопада підрозділи вірменських Збройних сил відкрили інтенсивний вогонь з різнокаліберної стрілецької зброї по позиціях військових Азербайджану.

«Підрозділами Азербайджанської Армії були вжиті адекватні заходи у відповідь з метою придушення бойової активності противника», – розповідають у Міноборони Азербайджану.

Військові Азербайджану розповідають, що бої розпочалися проти їх сил дислокованих на території Лачинського району.

Також повідомлено, про знищення мінометної позиції сил Вірменії та про відбиття контратаки підрозділів Збройних сил Вірменії.

Лачинський район на мапі

Президент Азербайджану Ільхам Алієв у ході переговорів із головою Європейської ради Шарлем Мішелем поклав на Вірменію відповідальність за загострення ситуації на кордоні між двома країнами.

Відновлення конфлікту

Перші повідомлення про нове загострення надійшли 13 листопада.

Спочатку в Баку повідомили про гранату, кинуту у бік азербайджанського блок-поста поблизу Шуша.

Потім Азербайджан заявив про обстріл з боку ЗС Вірменії позицій у Кельбаджарському районі на кордоні, який перейшов під його контроль у 2020 році.

Потім уже вірменська сторона заявила про відкритий за її позиціями вогонь у напрямку Ґегаркунікської області, який був діями у відповідь.

На день пізніше знову з Азербайджану надійшло повідомлення, що позиції армії Республіки зазнали інтенсивного обстрілу зі снайперських гвинтівок, гранатометів та різнокаліберної стрілецької зброї.

При цьому відповідальність було покладено на незаконні вірменські озброєні загони. У Вірменії перестрілку пояснили спробою Азербайджану розгорнути наступ на кордоні, який було припинено.

Мапа Вірменії

У Баку відзначили зосередження особового складу та техніки ЗС Вірменії на кордоні, але з боку Єревана ці заяви поспішили спростувати.

При цьому вірменська сторона уточнювала, що азербайджанські сили увійшли на територію Вірменії, а в їхньому оточенні опинилися чотири опорні бойові пункти армії Республіки.

Після переговорів, згідно з повідомленням вірменської Ради безпеки, азербайджанські сили залишили вірменську територію, але оскільки ЗС Вірменії залишили свої позиції, дії військовослужбовців тепер перевіряє генпрокуратура країни.

МЗС Азербайджану ж підкреслило, що сили республіки виконували службові обов’язки на своїй території, а їхнє переміщення було лише відповіддю на концентрацію вірменських сил на лачинському напрямку та обстріл у Кельбаджарському районі.

Азербайджан Вірменія Кавказ Нагірний Карабах Світ