fbpx
Вірменія заявляє про порушення кордону військами Азербайджану

Вірменія заявляє про порушення кордону військами Азербайджану

Азербайджан Вірменія Кавказ Кордон Нагірний Карабах Світ

Вірменія заявляє про порушення кордону військами Азербайджану у Сюнікській області.

Про це пише «Кавказкий узел».

В Азербайджані вже назвали це плановою зміною дислокації підрозділів прикордонних військ.

Події відбуваються неподалік Чорного озера, про що заявили два віце-мера міста Горіс.

Вірменія привела у бойову готовність п’ятий армійський корпус у бойову готовність, а міністерство закордонних справ назвало дію Азербайджану провокацією.

На думку вірменських військових експертів Азербайджан пересуває війська на кордоні згідно з мап Радянського Союзу 1970-х років, а Вірменія вважає, що все Чорне озеро у районі знаходиться у її юрисдикції.

Розташування Чорного озера між Азербайджаном та Вірменією на мапі Google Maps

12 травня у даний район було направлено керівництво державної прикордонної служби Азербайджану аби на місці вирішити питання зі своїми вірменськими колегами.

Азербайджанське міністерство закордонних справ заявив, що процес розміщення прикордонних сил відбувається у звичному режимі та систематично у відповідності до трьох сторонньої заяви, підписаної 10 листопада 2020 року.

Виконуючий обов’язки прем’єр-міністра Вірменії Нікол Пашинян заявив, що зараз близько 250 азербайджанських військових знаходиться на цій території в околицях Чорного озера. Окрім Сюнікської області вони також розташовані у Гегаркунінській.

Військові Азербайджану. Фото: МО Азербайджану

Нагадаємо, що 27 вересня 2020 року Азербайджан оголосив про контрнаступ на територію Нагірного Карабаху, що контролює не визнана «Нагірно-Карабахська Республіка», яку підтримує Вірменія.

Після просування сил Азербайджану та взяття стратегічного міста Шуша, Президенти Азербайджану, Вірменії та Російської Федерації домовилися припинити військові дії на території Нагірного Карабаху.

Військовий Азербайджану у зоні конфлікту. Листопад 2020. Фото: ЗМІ Азербайджану

9 листопада 2020 року було підписано документ, який регулює умови миру та передає Азербайджану окуповані силами Вірменії території, що і дозволило вийти до прикордонного району, демаркація якого не була проведена після розпаду СРСР та через що зараз відбуваються суперечки.

Азербайджан Вірменія Кавказ Кордон Нагірний Карабах Світ