fbpx
ВМС самостійно відновили буксир «Яни Капу»

ВМС самостійно відновили буксир «Яни Капу»

«Яни Капу» (A947) Буксир ВМС України Керченська криза Морський операційний центр в Очакові Судноремонт Україна Флот

ВМС ЗС України самостійно провели ремонт та відновили рейдовий буксир «Яни Капу» після повернення корабля з російського полону.

Про це в коментарі для Телерадіостудії Бриз МО України розказав Командувач ВМС ЗС України Ігор Воронченко, на відео з 1:42:

Роботи проводились на території військово-морської бази ВМС ЗС України в Очакові, куди буксир прибув 20 листопада 2019 року.

«Своїми силами ми провели ремонт рейдового буксиру «Яни Капу» і він найближчим часом прийде до пункту базування в Одесу», – розказав Ігор Воронченко

Рейдовий буксир «Яни Капу» на початку квітня 2020 року в Очакові

Напередодні малий броньований артилерійський катер «Нікополь», що разом з «Яни Капу» та катером «Бердянськ» 25 листопада 2018 року був захоплений Росією у нейтральний водах Чорного моря, був спущений на воду у Миколаєві після проведення ремонтних робіт.

Спуск на воду МБАК Нікополь (P176) після проведення докового ремонту

Найбільш постраждалий внаслідок російської агресії ні Чорному морі катер «Бердянськ» має прибути на Миколаївський суднобудівний завод незабаром.

Загалом же раніше озвучувалось, що захоплені у 2018 році та повернуті Росією в листопаді 2020-го року українські військові кораблі вийдуть у море до початку літа 2020 року.

Рейдовий буксир «Яни Капу» проекту 498 був побудований у 1974 році. Після розподілу Чорноморського флоту СРСР увійшов до складу ВМС ЗС України та отримав назву «Красноперекопськ»(U947).

Короткі технічні характеристики буксиру “Яни Капу”:

Водотоннажність: 303 тонни
Довжина: 29,3 метрів
Ширина: 8,3 метрів
Осадка: 3,09 метрів
Швидкість повного ходу: 11,4 вузлів
Дальність плавання: 1650 миль при 11 вузлах
Силова установка: 2 дизелі по 600 к.с., 2 вали
Екіпаж: 6 осіб
Озброєння: 2 кулемети ДШКМ

 

«Яни Капу» (A947) Буксир ВМС України Керченська криза Морський операційний центр в Очакові Судноремонт Україна Флот