fbpx
Волинська компанія продавала у РФ комплектуючі для підводних човнів

Волинська компанія продавала у РФ комплектуючі для підводних човнів

Війна з Росією СБУ Україна

Служба безпеки України викрила українське підприємство, яке постачало в Росію комплектуючі для виробництва підводних човнів.

До організації тіньової схеми продажу причетний керівник компанії.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

Підприємство виготовляє високотехнологічні вироби для опорно-поворотних механізмів. У СБУ підкреслили, що ця продукція використовується для виробництва техніки, в тому числі підводних човнів.

Компанія збувала продукцію через одну з європейських країн для продажу в РФ. Фото: СБУ

Щоб замаскувати діяльність, менеджмент підприємства створив компанію на території однієї з європейських країн. Правоохоронці зафіксували, що керівник цієї фірми співпрацює з терористичними організаціями “Л/ДНР”.

За схемою іноземна комерційна структура закуповувала продукцію українського заводу нібито для своїх потреб, а потім переправляла її кінцевим замовникам в Росію. Як показали наявні дані, з початку повномасштабного вторгнення ділки нелегально “експортували” майже 200 тисяч одиниць критично важливих виробів“, – повідомили в СБУ.

У СБУ оприлюднили телефонні розмови керівника підприємства з російським замовником, де вони обговорюють необхідність постачання продукції до РФ та схему, за якою це можна зробити.

Зокрема, керівник підприємства пояснює, що раніше компанія активно постачала у Росію механізми, які забезпечували перевертання ракет у підводному човні. Один такий механізм коштував майже 50 доларів США.

Також у розмовах з російським покупцем обговорюють схему, за якою можна поставити продукцію у Росію. Оскільки торгівля з Росією та Білоруссю під забороною – волинський підприємець пропонує відправити деталі у третю країну, щоб покупці могли там їх купити.

Під час обшуків на виробництві та у помешканні фігурантів виявили комп’ютерну техніку та мобільні телефони з доказами незаконної діяльності, а також отримані злочинним шляхом гроші.

Зазначається, що у межах кримінального провадження за ч. 4 ст. 111-1 ККУ “Посібництво провадженню господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором” тривають комплексні заходи для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Керівнику компанії-виробника планують повідомити про підозру.

Війна з Росією СБУ Україна