fbpx
Вперше з часів Другої світової війни Королівські ПС Великої Британії перемістять літаки в регіональні аеропорти

Вперше з часів Другої світової війни Королівські ПС Великої Британії перемістять літаки в регіональні аеропорти

Eurofighter F-35 Велика Британія Війна з Росією Королівські ПС Великої Британії Світ

Через напруження з Росією Королівські повітряні сили Великої Британії перемістять літаки в регіональні аеропорти з баз постійної дислокації. Для цього розробили спеціальний план Agile Combat Employment (ACE).

ACE розробляли більше року та планували застосувати в потенційно гарячих точках – Індо-Тихоокеанському регіоні, на Близькому Сході, або на східних флангах НАТО.

Але зараз план застосували у Великій Британії через вторгнення Росії в Україну.

Про це пише видання Exrpess з посиланням на викопоставлені джерела.

Це буде вперше після 1939 року, коли у Великій Британії передислокують бойову авіацію в різні частини країни.

Сенс таких дій в тому, щоб елементи Сил швидкого реагування Королівських ПС не потрапили під атаку на своїх базах.

Винищувачі Eurofighter Typhoons, які перебувають на базі Лоссімут (Шотландія) захищають північний сектор, а винищувачі з бази у Лінкольнширі – південний. Інша бойова авіація буде перебазована під час “неминучої кризи”.

Під час навчань, які заплановані на вересень Typhoons та F-35, які базуються у Норфолку, Лінкольнширі та Лоссімуті, будуть розкидані невеликими групами та базуватимуться у низці регіональних аеропортів.

Авіаносець Великої Британії HMS Queen Elizabeth (R08) з винищувачами F-35B

Також план швидкого перекидання розрахований на те, щоб забезпечити регіональні аеропорти необхідним оснащенням, достатньою кількістю пального та запасами, щоб обслуговувати винищувачі.

Концепцію ACE оприлюднив в грудні минулого року Віце-маршал авіації Ієн Дугід. Як командир групи №1 він відповідає за координацію повітряних засобів для захисту Великої Британії під час кризи.

Він зазначив, що в останні 30 років Королівські ПС зосереджували свої операційні бази та скорочували їхню кількість. У випадку кризи таке розташування баз повітряних сил має певну вразливість.

Винищувачі Eurofighter Typhoon під час польоту над авіабазою в Румунії

Тому зараз ведуться перемовини з регіональними аеропортами, щоб забезпечити можливість переміщення.

Ми також працюємо з деякими комерційними регіональними аеропортами, щоб з’ясувати, чи можемо ми під час кризи використовувати їхні аеродроми або використовувати їх для дозаправки та ремонту“, – сказав Ієн Дугід.

Зазначають, що перемовини були “складними” та містили фінансові стимули для приватного сектору.

Разом з тим ідею розміщення бойових літаків в регіональних аеропортах вважають прогресивною, оскільки це дозволить вивести їх з-під потенційного удару.

Нагадаємо, Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон під час неоголошеного візиту до Києва 24 серпня оголосив про виділення Україні нового пакету військової допомоги в розмірі 54 мільйонів фунтів стерлінгів.

Eurofighter F-35 Велика Британія Війна з Росією Королівські ПС Великої Британії Світ