fbpx
ПС Норвегії прийняли вертоліт AW-101 «SAR Queen»

ПС Норвегії прийняли вертоліт AW-101 «SAR Queen»

AW101 Авіація Гелікоптери Європа Закупівлі Компанія Leonardo Королівські ПС Норвегії Норвегія Світ

Повітряні сили Норвегії ввели в експлуатацію пошуково-рятувальний вертоліт AW-101 з позначенням «SAR Queen».

Про це повідомляє видання Норвегії “TU”.

На сьогодні вісім з 16 нових вертольотів знаходяться в Норвегії. Всі 16 замовлених AW-101 будуть введені в експлуатацію до 2022 року.

Вертоліт AW-101 був обраний за підсумками оголошеного у 2011 році тендеру на поставку «Норвезького всепогодного пошуково-рятувального вертольота» (NAWSARH – Norwegian All Weather Search And Rescue Helicopter).

У фінал конкурсу увійшли компанії AgustaWestland з AW-101 і Eurocopter з EC-725 (нині Airbus Helicopters з H-225), які випередили консорціум NH Industries з NH90 і Sikorsky з S-92.

Прем'єр-міністр Норвегії Ерна Солберг під час церемонії передачі AW-101 «SAR Queen». Вересень 2020. Фото: TU

Компанія AgustaWestland (підрозділ Leonardo / Finmeccanica) уклала контракт на поставку Норвегії 16 нових пошуково-рятувальних вертольотів AW-101 в грудні 2013 року.

Контракт також передбачає забезпечення технічної підтримки машин протягом 15 років і навчання особового складу. Угода включає опціон на поставку шести додаткових вертольотів.

Група Leonardo 20 листопада 2017 року оголосила про передачу Норвегії першого з 16 замовлених пошуково-рятувальних вертольотів AW-101.

Вертольоти AW101. Фото: TU

Закупівля є спільним проєктом Міністерства юстиції та громадської безпеки, королівських ВПС Норвегії та Агентства з оборонних закупівель МО Норвегії DMA (Defence Materiel Agency / Forsvarsmateriell).

Фінансування контракту здійснюється Міністерством юстиції та громадської безпеки, а експлуатувати вертольоти будуть ВПС Норвегії.

Нові машини повинні замінити 12 застарілих вертольотів «Sea King», прийнятих на озброєнні 330-ї ескадрильї ВПС Норвегії в період з 1973 по 1993 роки.

Вертоліт «Sea King» ВПС Норвегії. Фото: seaforces.org

Нові AW-101 будуть обладнані вдосконаленим пакетом пошуково-рятувального обладнання, включаючи РЛС кругового огляду з електронним скануванням «Osprey» розробки групи Leonardo, двома рятувальними підіймачами, прожектором, електронно-оптичним блоком спостереження, системою виявлення мобільних телефонів, системою попередження про перешкоди, метеорологічної РЛС, медичним обладнанням.

Дальність польоту вертольота перевищує 1300 км, на борту можуть розміститися понад 30 осіб.

Група Leonardo забезпечить початкову підтримку техніки й навчання особового складу, включаючи поставку запасних частин на кожну з шести баз. Підготовка перших екіпажів вже завершена. Для надання послуг з технічного обслуговування група Leonardo співпрацює з норвезькими компаніями AIM Aviation і Kongsberg.

AW101 Авіація Гелікоптери Європа Закупівлі Компанія Leonardo Королівські ПС Норвегії Норвегія Світ