fbpx
Визначено, який тип літаків Україна може отримати в майбутньому – речник ПС ЗСУ

Визначено, який тип літаків Україна може отримати в майбутньому – речник ПС ЗСУ

F-16 Авіація Винищувач Війна з Росією Військова допомога ПС ЗСУ Україна

Речник Командування Повітряних сил ЗСУ полковник Юрій Ігнат розповів, що вже фактично визначено, який тип бойових літаків Україна може отримати.

Про це він заявив в ефірі телемарафону «Єдині новини», пише АрміяInform.

За його словами, авіаційна тема ніколи не сходила з порядку денного під час переговорів з країнами, які підтримують боротьбу України проти російських окупантів.

«Дати Україні таку зброю, як багатоцільовий літак, ми просили ще на початку вторгнення РФ. Це зрозуміло, тому що без авіації, без надійного авіаційного прикриття дуже важко взагалі проводити будь-які бойові дії», – розповів Юрій Ігнат.

Речник ПС ЗСУ розповів, що питання постачання бойових літаків постійно порушує вище військове керівництво України та керівництво Міністерства оборони.

Винищувач F-16 Fighting Falcon. Фото: 115th Fighter Wing

Також, за його словами, цю тему постійно обговорюють наші представники в різних міжнародних колах.

«Наші військові льотчики їздили у Сполучені Штати, виділялись кошти на навчання наших пілотів… Тобто авіаційна тема ніколи не сходила з порядку денного. Вже фактично визначено тип літака, який, імовірно, буде наданий Україні, і відповідні терміни підготовки (Ред, – особового складу)», – повідомив Юрій Ігнат.

Полковник пояснив, що йдеться не лише про підготовку льотного складу, а й про підготовку авіаційних інженерів та інфраструктури.

«Це надзвичайно важлива складова, без якої не можна обійтись. Саме тому цей процес не є таким простим, як і підготовка інфраструктури» –зауважив Ігнат

За його словами, Міністерство інфраструктури України також буде долучатися для того, щоб підготувати українські військові аеродроми для прийому іноземної авіаційної техніки.

Напередодні міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що тема надання Україні літаків зрушила з мертвої точки. За словами голови МЗС, українська сторона донесла до партнерів, що в цьому році ЗСУ мають отримати всі необхідні типи зброї для перемоги.

Також президент України Володимир Зеленський у відеозверненні до учасників Контактної групи з питань оборони України, яка зібралася минулої п’ятниці у Німеччині, закликав надати Україні ракети більшої дальності та винищувачі F-16. Раніше стало відомо, що Нідерланди готові розглянути можливість передачі Україні винищувачів F-16.

F-16 Авіація Винищувач Війна з Росією Військова допомога ПС ЗСУ Україна