fbpx
Японія виділить додаткові кошти на нелетальне озброєння для України

Японія виділить додаткові кошти на нелетальне озброєння для України

Військова допомога НАТО Україна Японія

Японія виділить 30 мільйонів доларів на постачання нелетального озброєння для України через трастовий фонд НАТО.

Про це повідомив прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда під час пресконференції у Києві.

За словами Кісіди, Японія також виділить 470 мільйонів доларів нової односторонньої грантової допомоги, яку використають для відновлення зруйнованої від російських бомбардувань інфраструктури.

Японія надає широкий спектр допомоги на потреби України, таких як розмінування, підтримка у сфері телерадіомовлення, освіти та зміцнення державного управління і також захист культурної спадщини. Ми продовжимо підтримувати Україну так, як тільки зможе Японія“, – заявив Кісіда.

Підтримка України в політичних колах Японії

Відомо, що в уряді Японії за ініціативою депутатів від правлячої Ліберально-демократичної партії і колишнього міністра оборони Іцунорі Онодера минулого місяця була сформована фракція однодумців, спрямована на сприяння експорту зброї до України.

На початку березня прем’єр-міністр Фуміо Кісіда закликав законодавців змінити правила експорту виготовленої в Японії зброї. Розширений військовий експорт «стане ключовим політичним інструментом для надання допомоги країнам, які зазнали агресії всупереч міжнародному праву», сказав Кісіда.

Очікується, що уряд і правляча коаліція почнуть дебати щодо експорту зброї після місцевих виборів у квітні.

Проте окрім законодавчих процесів, спрямованих на допомогу Україні, в політичних колах Японії існує і неофіційний рух.

Так, група японських депутатів від опозиції власним коштом придбала для українських військових два десятки позашляховиків та іншу необхідну для бійців продукцію.

“Група депутатів верхньої палати парламенту Японії від опозиційної партії “Відродження” за рахунок відрахувань від своєї зарплати створила фонд 1,2 млн доларів, на які придбала 20 автомобілів Toyota Hilux і два контейнери корисної продукції для наших ЗСУ”, – розповів український посол Сергій Корсунський.

Наразі Японія на безоплатній основі передає українським військовим захисне спорядження, обладнання для розмінування та малорозмірні безпілотні літальні апарати.

Окрім цього, піротехніки ДСНС України проходять навчання під керівництвом японських інструкторів у Токіо.

Військова допомога НАТО Україна Японія