fbpx
Є розуміння, які країни можуть надати винищувачі F-16 – Зеленський

Є розуміння, які країни можуть надати винищувачі F-16 – Зеленський

F-16 Авіація Винищувач Війна з Росією США Україна

Володимир Зеленський повідомив, що вже є розуміння, які саме країни можуть надати Україні винищувачі F-16.

Про це президент України заявив під час саміту “Великої сімки” у місті Хіросіма в Японії.

Він наголосив, що українська сторона довго працювала над отримання результатів щодо посилення захисту неба.

Зеленський подякував за надання комплексів протиповітряної оборони, але зауважив, що ця глобальна система протиповітряної оборони не повна без отримання західних багатоцільових винищувачів.

Володимир Зеленський під час саміту G7 у Хіросімі, Японія, 23 травня 2023

Сьогодні відкрита для нас місія тренування – це перший крок. Далі є відповідна кількість місяців для навчання наших пілотів. Ми будемо працювати, щоб ці люди були максимально одразу освічені, я маю на увазі досвідчені, люди з великим досвідом, щоб скоротити процес навчання… Я не можу вам зараз сказати скільки нам вдасться отримати літаків, я не можу вам точно сказати коли це буде. Ми будемо прискорювати, бо для нас це важливо щодня“, – сказав Зеленський.

Також відповідаючи на питання журналістів про те, чи впевнений він в отриманні саме винищувачів F-16 Володимир Зеленський заявив:

Будемо працювати над цим, я впевнений, тому що у нас є вже розуміння з якими державами ми працюємо, ми працювали ще до того, як у нас розблокувався механізм навчання на F-16, тому у нас будуть літаки“.

Також він повідомив, що на полях саміту буди перемовини про отримання Україною нових систем озброєння, але не уточнив про які саме системи йдеться. Зауважив, що поки не хоче говорити, оскільки наразі рішення немає.

Глобальне питання, як завжди, це питання артилерії“, – сказав Зеленський.

Позиція США

Президент США Джо Байден підтвердив згоду Сполучених Штатів на навчання українських пілотів на багатоцільових винищувачах.

Я сказав Зеленському, що буде розпочато навчання українських пілотів на літаках четвертого покоління, включно з F-16. Щоб Україна могла себе захистити“, – сказав Байден.

Він уточнив, що під час перемовин з Володимиром Зеленським, отримав “тверде запевнення” у тому, що F-16 не використовуватимуться для вторгнення на територію Росії.

Нагадаємо, в п’ятницю, 19 травня Джо Байден сказав союзникам по G7, що США підтримуватимуть спільні тренування українських льотчиків на винищувачах F-16.

Скільки винищувачів може отримати Україна?

У Повітряних силах України прокоментували, яку кількість винищувачів розраховує отримати Україна.

Щодо кількості, безумовно, ніхто не буде передавати поштучно ті літаки. Літаки будуть передаватися підрозділами. А ці підрозділи – це щонайменше ескадрилья. В нашому варіанті це зараз 12+ літаків. У західних партнерів ескадрильї більше, там мають до 18 літаків. Таким чином – кілька десятків літаків може бути передано Україні спочатку для вирішення поточних завдань“, – сказав речник Командування Повітряних Сил України Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

Також він зауважив, що питання щодо кількості літаків і озброєння є чутливими, тому можна говорити лише про умовні цифри, в першу чергу через заходи безпеки.

Миргород, навчання «Безпечне небо 2011». Американський F-16 та українські літаки. 2011 рік. Україна. Фото: poltava.to

Крім того, Юрій Ігнат зауважив, що наявність багатоцільових винищувачів F-16 дозволить забезпечити захист всередині країни, а також дасть можливість відтіснити російські літаки далі від кордонів, щоб вони не могли застосовувати плануючі авіабомби.

Також він додав, що наявність західних винищувачів дозволить українським силам “навести порядок у морі” і допоможе сухопутним військом деокупувати території.

Все це може бути реалізовано завдяки номенклатурі озброєння, яке використовується на винищувачах F-16.

F-16 Авіація Винищувач Війна з Росією США Україна