fbpx
Єгипет придбає 30 винищувачів Rafale за 4,5 млрд

Єгипет придбає 30 винищувачів Rafale за 4,5 млрд

Rafale Авіація Африка Винищувач Єгипет Закупівлі ПС Єгипту Світ Франція

Єгипет придбає додатково 30 винищувачів Rafale за 4,5 млрд доларів (3,75 млрд євро) виробництва французької компанії Dassault Aviation.

Про це пише Reuters з посиланням на джерела близькі до переговорів.

Контракт погодили наприкінці квітня, а саму угоду нібито можуть підписати завтра під час візиту єгипетської делегації до Парижу.

Угода також охоплює контракти на постачальника ракет виробництва MBDA та постачальння обладнання Safran Electronics & Defense, кошторис закупівлі яких ще 200 мільйонів євро.

Упродовж 2013-2017 років Франція продала Єгипту 24 бойових літака, опціон передбачав поставку ще 12 бортів, який так і не реалізували.

Фінансуванням нової угоди буде під спеціальні гарантії, які на 85% гарантовані французьким урядом через банки BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generale та CIC, які фінансували перший контракт.

Винищувачі Rafale Повітряних сил Єгипту

Передувало інформації про продаж заява Макрона у грудні 2020 року, що він не буде обмежувати продаж озброєнь Єгипту через порушення прав людини та «оскільки він не хоче послабити здатність Каїру протидіяти тероризму в регіоні».

Нагадаємо, Dassault Rafale також здобув перемогу на тендері, який Індія проводила з 2007-го року та Rafale було визнано переможцем в 2012 році.

Індія очікувала, що у Франції буде побудовано тільки 18 машин, а решта на потужностях місцевої авіабудівної компанії HAL. Однак, Dassault Aviation в результаті відмовилася взяти відповідальність за 108 літаків побудованих в Індії.


У Франції розслідують справу про відкат за індійський контракт на Rafale


Контракт на будівництво у Франції 36 літаків вартістю 7,8 млрд євро було підписано в 2016 році.

Таким чином контрактна ціна одного літака склала близько 220 млн євро. Щоправда, угода містила широкий пакет щодо навчання, обслуговування, логістики, а також озброєння. Зокрема, Франція поставить Індії ракети «повітря-повітря» METEOR.

Rafale Авіація Африка Винищувач Єгипет Закупівлі ПС Єгипту Світ Франція