fbpx
Єгипет відкрив нову військово-морську базу

Єгипет відкрив нову військово-морську базу

Африка Єгипет Світ Флот

Єгипет відкрив нову військово-морську базу на узбережжі Середземного моря.

Про це інформує Мілітарний.

Польський сайт Altair повідомляє, що Єгипет відкрив нову військово-морську базу в Гаргубі на своєму північно-західному узбережжі, приблизно в 255 км на захід від порту Олександрія. База розташована поблизу лівійського кордону.

Базу назвали “Третє липня”. Це натякає на дату державного перевороту, який скинув президента Мохамеда Мурсі в 2013 році.

Церемонія відкриття бази відбулася в останній день масштабних навчань Qader -2021 ВМС Єгипту. У ній взяв участь президент країни Абдель Фаттах Ас-Сісі, наслідний принц Об’єднаних Арабських Еміратів і голова Президентської ради Лівії.

База займає площу понад 10 млн кв.м. Там було побудовано 74 об’єкти, включаючи оперативний і тренувальні центри, 7 навчальних майданчиків та набережну довжиною 1000 м.

Дислоковані на базі надводні підрозділи ВМС, підводні човни і повітряні судна будуть забезпечувати безпеку Єгипту на північному і західному стратегічних напрямках, захищати економічні інтереси країни, охороняти судноплавні шляхи і підтримувати безпеку на морі.

Крім того, база також забезпечуватиме матеріально-технічну підтримку військово-морським силам Єгипту в Червоному і Середземному морях з тим, щоб вони могли протистояти будь-яким викликам і небезпекам, які можуть існувати в регіоні, і боротися з контрабандою і нелегальною міграцією.

Нагадуємо, що на початку 2021 року, компанія Alexandria Shipyard оголосила про передачу єгипетським ВМС корвета Port Said (ENS 976) побудованого в Єгипті. Корабель є другим корветом проєкту Gowind 2500. Всього для ВМС Єгипту замовлено чотири кораблі.

Корвет «Port Said» (ENS 976) проєкту Gowind 2500 ВМС Єгипту. Січень 2021. Фото: Alexandria Shipyard

Перший з них – El Fateh – побудований у Франції на верфі компанії Naval Group. Ще два кораблі – Al-Moez і Luxor – знаходяться в процесі добудови.

Корвет побудований відповідно до контракту 2014 року вартістю 1 млрд євро. Цей контракт передбачав створення чотирьох корветів Gowind 2500 із можливістю дозамовити іще два корвети.

Корвет «Port Said» (ENS 976) проєкту Gowind 2500 ВМС Єгипту. Січень 2021. Фото: Alexandria Shipyard

Корвети Gowind2500 озброєні 76-мм гарматою OTO Melara. Головним озброєнням є 8 протикорабельних ракет MM40 Exocet Block 3 (дальність 180 км) та 16 перехоплювачів ППО MICA VL (дальність 20 км, швидкість 3 Мах). Також на корветах Gowind 2500 встановлені 2 автоматичні гармати калібру 20-мм Nexter Narwhal та 2 торпедні апарати.

Африка Єгипет Світ Флот