fbpx
ЄС частково покриє витрати на закупівлю САУ “KRAB” для України

ЄС частково покриє витрати на закупівлю САУ “KRAB” для України

Артилерія Військова допомога Європа ЄС Польща САУ САУ KRAB Сусіди Україна

Польща офіційно повідомила про підписання з Україною контракту щодо продажу Україні самохідних артилерійських установок «KRAB».

Про це повідомив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Понад 100 днів Україна стикається із жорстокою агресією Росії. Польща від початку підтримувала свого східного сусіда. Це гуманітарна допомога, а й військова допомога.

Під час свого візиту до міста Стальова Воля прем’єр-міністр Матеуш Моравецький сказав:

«Ми щойно підписали один із найбільших, якщо не найбільший контракт на експорт озброєнь за останні тридцять років. Це продаж зброї для українців, перевіреної зброї, яка дуже сильно зарекомендувала себе. Це буде зброя, яка не тільки пройде бойове хрещення, але вже сьогодні ми знаємо, що це важлива зброя на полі бою, швидше за все, на сході України».

САУ "KRAB" (праворуч) та командирська машина (ліворуч) на підприємстві Huta Stalowa Wola у місті Стальова Воля, що у Польщі під час пресконференції представників уряду Польщі. Червень 2022. Фото: Уряд Польщі

Польський прем’єр зазначив, що кошти на закупівлю цієї зброї Україна частково отримує з ЄС, а частково платить з власного бюджету.

Своєю чергою віцепрем’єр Сасін також зауважив, що цей контракт є рекордним для Польщі, його вартість сягає понад 2,7 млрд злотих (близько 650 млн дол.).

«Такого контракту у польському оборонно промисловому комплексі за останні 30 років не було», – підкреслив Сасін.

Міністр Блащак зазначив, що у війні Росії проти України ключову роль відіграє артилерія. Тому Польща робитиме ставку на розвиток артилерії – як ствольної, так і ракетної.

САУ KRAB польської компанії Huta Stalowa Wola. Фото компанії

Відповідаючи на запитання, чи Україна не має наміру купити у Польщі додаткові партії ПЗРК «Piorun», Блащак зазначив, що українці дуже хвалять цю зброю.

Однак він не підтвердив можливих нових поставок в Україну цих ракетних комплексів, зауваживши, що Міноборони Польщі замовлятиме ці ПЗРК для потреб власної армії.

ПЗРК Piorun

Нагадаємо, на початку червня стало відомо, що Україна укладе угоду на придбання близько 60 одиниць 155-мм самохідних артилерійських установок «KRAB».

Артилерія Військова допомога Європа ЄС Польща САУ САУ KRAB Сусіди Україна