fbpx
ЄС офіційно дав старт навчальній місії для українських військових 

ЄС офіційно дав старт навчальній місії для українських військових 

Війна з Росією Військова допомога Європа ЄС ЗСУ Навчання Світ Україна

Рада Європейського Союзу сьогодні запускає тренувальну місію ЄС для України під назвою EUMAM Ukraine як продовження підтримки в протистоянні російській агресії.

Про це повідомила пресслужба Ради ЄС.

Наголошується, що мета місії, офіційно створеної 17 жовтня, є посилення військової спроможності Збройних Сил України, щоб вони могли захищати територіальну цілісність і суверенітет країни в межах її міжнародно визнаних кордонів, а також захищати цивільне населення.

EUMAM має мандат на проведення індивідуальної, колективної та спеціалізованої підготовки до 15 000 військовослужбовців ЗСУ в різних місцях на території держав-членів Європейського Союзу.

Командувачем місії буде Директор військового планування та проведення (MPCC), віцеадмірал Ерве Блежан.

Українські військові на навчаннях "INTERFLEX" у Великій Британії, вересень 2022. Фото: Генштаб ЗСУ

Окрім того Рада ЄС затвердила виділення 16 млн євро з Європейського фонду миру (EPF) для підтримки розбудови потенціалу ЗСУ в рамках EUMAM Ukraine.

Відзначається, що цей крок був розроблений на основі оперативних потреб України. Він фінансуватиме надання державами-членами ЄС:

  • боєприпасів, військового обладнання та платформ, призначених для доставки летальної зброї;
  • транспортування, зберігання, технічне обслуговування та ремонт обладнання.

Місія триватиме протягом 24 місяців і доповнить внески ЄС для України в рамках Європейського фонду миру, які наразі становлять понад 3,1 млрд євро.

Місія забезпечуватиме координацію з двосторонніми заходами держав-членів на підтримку України, а також з іншими міжнародними партнерами і буде відкритою для участі третіх держав.

Українські військові на навчаннях "INTERFLEX" у Великій Британії, вересень 2022 Кадр з відео

Замість єдиного тренувального центру в країнах Європейського Союзу мають організувати окремі курси підготовки за спеціальностями.

У рамках цієї місії Нідерланди підготували шостий пакет допомоги Україні через Європейський фонд миру. Йдеться про 500 млн євро.

Також Фінляндія може приєднатись до країн, на території яких відбувається підготовка українських військових.

Війна з Росією Військова допомога Європа ЄС ЗСУ Навчання Світ Україна