fbpx
З’явилось відео застосування ТОС-1 Вірменії проти Азербайджану

З’явилось відео застосування ТОС-1 Вірменії проти Азербайджану

Вірменія Кавказ Нагірний Карабах РСЗВ Світ

З’явилось відео застосування важкої вогнеметної системи ТОС-1 «Солнцепек» ЗС Вірменії проти Азербайджану.

Про це інформує Мілітарний.

Кадри використання з’явились через рік після завершення війни за Нагірний Карабах між обома країнами.

Відео оприлюднив Телеграм-канал «United Armenia | Армения»:

Для довідки: ТОС-1 – важка вогнеметна система залпового вогню російського виробництва на базі танка Т-72. Розроблялася в період з 1971 по 1979 роки. У 2001 році була розроблена ТОС-1А «Солнцепёк». Основним завданням системи є підтримка піхоти й бронетанкових з’єднань.

ТОС-1А «Солнцепёк» (червень 2020). Фото: ЗМІ РФ

До складу ТОС-1 входить важка транспортно-заряджаюча машина ТЗМ-Т на базі Т-72А. Машина здатна транспортувати до 24 некерованих реактивних снарядів. Ракети в транспортному положенні закриваються спеціальною бронею.

Важку вогнеметну систему залпового вогню калібру 220-мм ТОС-1 у бойових діях використовували обидві сторони конфлікту.

Про втрату одного ТОС-1 «Солнцепек» Азербайджаном ми писали 25 жовтня 2020 року, відео з його детонацією оприлюднило вірменське оборонне відомство:

 

Нагадаємо, що 27 вересня 2020 року Азербайджан оголосив про контрнаступ на територію Нагірного Карабаху, що контролює не визнана «Нагірно-Карабахська Республіка», яку підтримує Вірменія.

Після просування сил Азербайджану та взяття стратегічного міста Шуша, Президенти Азербайджану, Вірменії та Російської Федерації домовилися припинити військові дії на території Нагірного Карабаху.

9 листопада 2020 року було підписано документ, який регулює умови миру та передає Азербайджану окуповані силами Вірменії території, що і дозволило вийти до прикордонного району, демаркація якого не була проведена після розпаду СРСР та через що зараз відбуваються суперечки.

Вірменія Кавказ Нагірний Карабах РСЗВ Світ