fbpx
З’явилося відео імовірного удару ATACMS по окупантах на Луганщині

З’явилося відео імовірного удару ATACMS по окупантах на Луганщині

ATACMS Балістичні ракети Війна з Росією Втрати Росії Донбас Луганщина Росія Україна

Збройні Сили України завдали вогневого ураження по скупченню особового складу супротивника поблизу населеного пункту Рогове, що на Луганщині.

Відповідне відео оприлюднили у соціальних мережах.

На кадрах, які зняв розвідувальний безпілотник, видно велике скупчення особового складу ворога та нанесення ураження трьома ракетами з касетною бойовою частиною.

Візуально площа ураження і кількість уражаючих елементів значно більша, ніж у GMLRS, тож, імовірно, удар був завданий балістичними ракетами ATACMS американського виробництва.

OSINT-спільнота виявила місця ураження завдяки орієнтирам на місцевості — вони були завдані по координатах 49.637335, 39.042763; 49.621673,39.060224; 49.637016,39.033770.

Місця ураження розташовані приблизно за 78 кілометрів від лінії бойового зіткнення.

Бойове застосування ATACMS

«Мілітарний» 17 квітня повідомляв, що уночі 17 квітня було завдано удару по військовому аеродрому 39-го гелікоптерного полку 4-ї гвардійської армії ВПС і ППО біля міста Джанкой у тимчасово окупованому Криму.

Повідомляється, що удару завдали двома балістичними ракетами MGM-140 ATACMS американського виробництва.

Телеграм-канал «Полковник ГШ», який часто публікує фотографії уламків російських снарядів, оприлюднив фотографії фрагмента ракети й припустив, що це хвостова частина ATACMS. При цьому українські ЗМІ з посиланням на власні джерела повідомляють, що удар завданий модернізованою радянською зброєю.

Нагадаємо, що перше офіційне застосування ATACMS в російсько-українській війні відбулося 17 жовтня під час операції Dragonfly Сил спеціальних операцій.

Збройні Сили завдали ударів по аеропортах біля Бердянська та Луганська: тоді російська армійська авіація зазнала великих втрат, зокрема у гелікоптерах Ка-52 та Ми-8/17.

«Мілітарний» розповідав про наслідки ударів по кожному з летовищ. До прикладу, у Луганську було видно три вертольоти Ка-52 без лопатей та уламки, що можуть належати гвинтокрилу невідомого типу.

Крім того, на бетонному покритті аеродрому видно сліди детонації суббоєприпасів. Також на відео був присутній зенітний ракетно-гарматний комплекс «Панцирь» у невідомому технічному стані.

На аеродромі залишилися ще три візуально цілих гелікоптери (ймовірно, Ми-8), які не були евакуйовані. Можна припустити, що вони не покинули аеродром через несправності, спричинені ураженням від уламків.

Пізніше, 26 жовтня, з’явилася інформація, що українські ATACMS могли уразити елементи комплексу С-400 на Луганщині.

Повідомлялося, що вогневого ураження завдали по об’єкту ЗС РФ поблизу селища Білоріченськ Луганської області.

Біля цього ж селища місцеві жителі знайшли два двигуни від ракет ATACMS, що може свідчити про успішне розкриття контейнера з касетною бойовою частиною.

ATACMS Балістичні ракети Війна з Росією Втрати Росії Донбас Луганщина Росія Україна