fbpx
З’явилися зображення реактивної вогнеметної системи «Спека»

З’явилися зображення реактивної вогнеметної системи «Спека»

«Шепетівський ремзавод» Артилерія ДАХК «Артем» Дозор-Б ОПК РСЗВ Україна Укроборонпром ХКБМ

З’явилися зображення української легкої реактивної вогнеметної системи «Спека».

Про це інформує Мілітарний з посиланням на Defense Express.

На ХКБМ ім. Морозова завершили роботи з інтеграції пускової установки легкої реактивної вогнеметної системи «Спека» на базову колісну платформу тактичної бойової машини «Дозор-Б».

Основними виконавцями робіт зі створення вітчизняної реактивної вогнеметної системи є декілька підприємств, що входять до складу концерну «Укроборонпром».

Головним виконавцем та інтегратором системи є ХКБМ ім. Морозова, який власне і є розробником бронемашини «Дозор». Іншими ключовими учасниками проєкту є ДП «Шепетівський ремонтний завод», яке відповідає за пакет напрямних для запуску нових реактивних термобаричних боєприпасів розробки та виробництва ДАХК «Артем».

Проєкт розроблений за участю Центрального науково-дослідного інституту озброєння і військової техніки ЗС України.

Вогнеметну систему ззовні важко відрізнити від лінійної машини «Дозор». Проте машина перетворилася на легку РСЗВ, в її кузові знаходиться блок направляючих з 10 термобаричними снарядами. При потребі пакет направляючих піднімається у бойове положення і розрахунок здійснює пуск.

Легка мобільна вогнеметна система (РСЗВ) «Спека» призначена для ураження живої сили противника на відкритій місцевості, неброньованої та легкоброньованої техніки та елементів інфраструктури (таких як мобільний командний пункт, засоби протиповітряної оборони, тощо).

Про те, що в Україні працюють над 122-мм термобаричними снарядами до реактивної системи залпового вогню (РСЗВ) Мілітарний повідомляв у червні. Розробкою 122-мм термобаричного боєприпасу РС-122ТБ займається Державна акціонерна холдингова компанія «Артем».

Некерований боєприпас РС-122ТБ «Спека»

Короткі технічні характеристики:

Калібр: 122 мм
Довжина боєприпасу: 1450 мм
Довжина боєголовки: 655 мм
Довжина двигуна: 795 мм
Стартова вага боєприпасу: 28,5 кг
Вага бойової частини: 11,5 кг
Дальність стрільби: 7 км

Некерований боєприпас РС-122ТБ «Спека»

Над розширенням номенклатури 122-мм реактивних боєприпасів працюють і у конструкторському бюро «Південне» з міста Дніпро. Їх боєприпас отримав назву «Тайфун-1» і у порівнянні з базовим до РСЗВ БМ-21 «Град» має збільшену у двічі дальність стрільби, що дорівнює 40 км.

«Шепетівський ремзавод» Артилерія ДАХК «Артем» Дозор-Б ОПК РСЗВ Україна Укроборонпром ХКБМ