fbpx
Закупівля винищувачів не включалась до проєктів оборонного планування

Закупівля винищувачів не включалась до проєктів оборонного планування

Авіація Винищувач ДОЗ (Державне оборонне замовлення) Закупівлі Міністерство оборони (МОУ) ПС ЗСУ Україна

Закупівля нових винищувачів для Повітряних Сил ЗСУ не включалась до проєктів документів Планування оборонного замовлення.

Таку відповідь отримав Український мілітарний портал у відповідь на інформаційний запит до Міністерства оборони України.

Мова йде про середньостроковий та довгостроковий період відповідно до орієнтовних показників оборонного замовлення.

У Міністерстві оборони звернули увагу, що «Візія Повітряних Сил Збройних Сил України до 2035 року» не є визначенням потреби підтвердженої фінансовим ресурсом.

Лист від Міністерства оборони України по закупівлі нових винищувачів

Натомість відповідно до частини 2 Статті 9 Закону України «Про оборонні закупівлі» основою для планування закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення є потреби, пріоритети сектору безпеки і оборони, обсяги фінансових ресурсів, необхідних для їх задоволення, передбачені стратегіями, іншими стратегічними документами та державними програмами у сферах національної безпеки і оборони, розвиток складових сектору безпеки і оборони, зокрема оснащення їх сучасним озброєнням і військовою технікою, створення необхідних запасів матеріально-технічних засобів та необхідних для цього потужностей оборонно-промислового комплексу, реалізація інших заходів з посилення обороноздатності держави.

У разі якщо «Візія» є погодженою та затвердженим документом вона може вважатися іншим стратегічним документом.

Міністерство оборони України нагадало, що авіація Повітряних Сил зразка 2035 року повинна мати декілька бригад тактичної авіації, озброєних сучасним уніфікованими багатоцільовими винищувачами покоління 4++; бригади (полки) безпілотної розвідувально-ударної авіації; бригади транспортної і спеціальної авіації та навчальну авіаційну.

У Повітряних Силах вже визначились на які типи багатоцільових винищувачів іноземного виробництва орієнтуватися, один із яких, у перспективі, може замінити авіатехніку радянського зразка, що є сьогодні на озброєнні авіаційних бригад.

Зараз у Командуванні чекають рішення держави на закупівлю нових винищувачів на заміну наявного авіаційного парку радянських зразків.

Відповідь на запит Українського мілітарного центру

У жовтні 2020 року віцепрем’єр-міністр України – міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський заявив, що для можливості отримати нові винищувачі у Повітряні Сили ЗСУ не проводилось ґрунтовного аналізу.

Напередодні Командувач Повітряними Силами генерал-полковник Сергій Дроздов виступив за єдиний тип багатоцільового винищувача, який згодом замінив би усі типи бойової авіації радянського зразка: винищувачі, штурмовики, бомбардувальники.

Як варіант переозброєння він навів у приклад Польщу, що спочатку придбала певну кількість багатоцільових винищувачів F-16 та згодом поступово проводить переозброєння.

На запитання по отриманню більш сучасних типів багатоцільових літаків для українських льотчиків Сергій Дроздов уточнив, що це би було добре, але цей процес значно триваліший та дороговартісний.

Нагадаємо, що зараз Повітряні Сили ЗСУ експлуатують одразу чотири типи бойових літаків:

Така широка номенклатура бойових літаків ускладнює та здорожчає їх утримання через унікальність запасних частин для кожного з типів.

Авіація Винищувач ДОЗ (Державне оборонне замовлення) Закупівлі Міністерство оборони (МОУ) ПС ЗСУ Україна