fbpx
Завербовані російськими ПВК серби будуть заарештовані — Вучич

Завербовані російськими ПВК серби будуть заарештовані — Вучич

"ПВК Вагнер/Лига" Війна з Росією Найманці Сербія Україна

Сербія, яку давно називають країною-союзником Росії, переслідуватиме своїх громадян, що виступили найманцями на боці РФ у російсько-українській війні.

Про це заявив президент Сербії Олександр Вучич в інтерв’ю виданню POLITICO.

Він звинуватив сербів, яких завербували на війну проти України, у найманстві та подвійних стандартах, проводячи паралелі між втратою Косова та окупацією українських територій Росією.

За його словами, завербовані російськими приватними військовими компаніями громадяни «будуть заарештовані, коли вони повернуться до Сербії або [будуть] у межах досяжності наших установ».

Також Олександр Вучич різко засудив вторгнення російських військ в Україну та окупацію територій, підкресливши, що Сербія не визнає їх російськими.

«Ми з першого моменту засудили те, що сталося 24 лютого. І ми завжди дуже підтримували територіальну цілісність України. І навіть сьогодні я можу вам підтвердити, що Крим, Донбас, Херсон — це все частина України», – говорить президент Сербії.

Він наголошує, що серби, які пережили бомбардування країнами НАТО під час війни в Косово 1999 року, співпереживають Україні.

«У Сербії не можна почути жодного поганого слова про українців», – запевняє він.

Політичний тиск

Також Олександр Вучич повідомив, що останнім часом влада країни переживає гібридний тиск з боку Росії через свій політичний курс на вступ до ЄС.

За два дні до поїздки Вучича на Мюнхенську конференцію з безпеки сотні сербських націоналістів і проросійських активістів, пов’язаних із воєнізованою «Групою Вагнера», зібралися в Белграді, вимагаючи припинення процесу нормалізації відносин з Косово. Несучи транспаранти з гаслами «Косово — серце Сербії» та «Зрада Косово — зрада Росії!», протестувальники погрожували вбивством Вучичу.

Організатора бунтівного мітингу, ультраправого лідера Дам’яна Кнежевича згодом заарештували та звинуватили у підбурюванні до насильства. Він відомий своєю публічною підтримкою «Групи Вагнера», яка вербувала бійців в Сербії.

Олександр Вучич звинуватив протестувальників в антисербській налаштованості та проплаченості іншими країнами.

"ПВК Вагнер/Лига" Війна з Росією Найманці Сербія Україна