fbpx
Завершується підготовка перших Leopard 1 для України від Данії

Завершується підготовка перших Leopard 1 для України від Данії

Бронетехніка Війна з Росією Військова допомога Данія Європа Світ Танк Танк Leopard 2 Україна

Завершується підготовка перших танків Leopard 1, які Данія у співпраці з іншими країнами готує для України.

Про це повідомив виконувач обов’язків міністра оборони Троельс Лунд Поульсен.

Танки будуть поставлені у рамках дансько-німецько-нідерландського проєкту.

Йдеться про передачу Україні щонайменше 100 танків Leopard 1.

У п’ятницю Поульсен відвідав німецьке підприємство Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG) разом із членами комітету з оборони та Ради із зовнішньої політики Данії.

Саме FFG відповідає за відновлення колишніх данських танків Leopard 1A5, які незабаром вирушать до України.

“Я дуже радий можливості запросити парламентарів на Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft, щоб вони також могли побачити, як далеко ми просунулися в процесі відновлення танків Leopard 1. І ми сподіваємося, що зможемо відправити їх в Україну дуже скоро”, — сказав Поульсен.

Посадовці також мали можливість обговорити поточне оновлення танків Leopard 1 з директором FFG. Міністр зазначив, що це великий і важливий внесок Данії у боротьбу за свободу України. Модернізація значної кількості танків Leopard 1A5 розпочалося на початку лютого.

Перша проміжна ціль спільного дансько-німецько-нідерландського проєкту – можливість постачання танків для укомплектування двох батальйонів протягом найближчих місяців. У міноборони Данії зазначають, що йдеться про приблизно 80 танків.

Танк Leopard 1 на підприємстві Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft. Фото: Alliance/dpa

Очікується, що перші танки Leopard 1A5 будуть готові для освоєння українськими екіпажами протягом найближчих тижнів. У рамках цього проєкту планують навчання військовослужбовців Збройних сил України та передачу запасних частин і боєприпасів.

Leopard 1 — основний бойовий танк виробництва німецького концерну Krauss-Maffei Wegmann. Танки вироблялись з 1964 по 1984 рік, усього було виготовлено 4700 одиниць різних модифікацій. Leopard 1 у версії A5 – найдосконаліша серійна модель сімейства танків.

Танк Leopard 1A5 озброєний 105-мм гарматою L7A3, здатною стріляти всіма стандартними 105-мм снарядами виробництва країн блоку НАТО. Загалом танк має боєкомплект у 60 снарядів, 18 з них знаходяться у боєукладці першої черги в башті, ще 42 снаряди зберігаються в корпусі. Гармата має максимальну ефективну дальність стрільби до 3000 метрів. Додаткове озброєння Leopard 1A5 включає 7,62-мм спарений кулемет, встановлений праворуч від гармати. Другий кулемет калібру 7,62-мм встановлений зверху на башті – біля люку командира.

Бронетехніка Війна з Росією Військова допомога Данія Європа Світ Танк Танк Leopard 2 Україна