fbpx
Завод для Bayraktar TB2 в Україні: ​Туреччина готова інвестувати

Завод для Bayraktar TB2 в Україні: ​Туреччина готова інвестувати

Baykar Bayraktar TB2 Авіабудування Авіація БпА (Безпілотні апарати) Співпраця Туреччина Україна

Туреччина готова вкласти кошти та самостійно побудувати новітнє підприємство для виробництва в Україні безпілотників.

Про це повідомляє Defense Express з посиланням на пресконференцію міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Олега Уруського.

Мова йде про ударні дрони Bayraktar TB2 та інші види БПЛА, які розроблені та виробляються турецькою компанією Baykar Makina.

Нагадаємо, «Укрспецекспорт» у 2019 році з компанією Baykar Makina створив спільне підприємство Black Sea Shield.

«Вони попросили їм знайти в Україні майданчик з певними вимогами, на якому вони побудують підприємство для виробництва БПЛА силами українських фахівців. Зараз ми проводимо пошук цього майданчика», – повідомив Олег Уруський.

Олег Уруський під час прес-конференції в "Укрінформі"

Відзначається, що це підприємство буде мати право продавати свою продукцію, як на вітчизняний ринок, так і за кордон.

Збройні Сили України планують придбати від 6 до 12 комплексів Bayraktar TB2, тобто до 48 дронів і їх збирання мали виконувати саме в Україні, що дозволить знизити ціну на 35%.

Додамо, що окрім Bayraktar TB2 компанія Baykar Makina веде розробку більш потужного дрона Akinci, в якому застосовуються українські двигуни, а також безпілотника винищувача.

Як повідомив віцепрем’єр-міністр, наразі опрацьовуються питання створення цілої низки спільних підприємств, як на території України, так і на території Туреччини.

Окрім розгортання в Україні виробництва БПЛА, розглядається можливість створення аналогічного підприємства по будівництву бойових кораблів, зокрема корветів.

Фото: Defense Express

Нагадаємо, у жовтні 2020 року Україна та Туреччина підписали документ зі спільного будівництва військової техніки.

У документі окреслюються наміри сторін започаткувати й імплементувати спільні проєкти з будівництва бойових кораблів, БПЛА та всіх видів турбінних двигунів.

Додатково було підписано Рамкову військову угоду, яка, зокрема, визначає напрями співпраці, принципи співробітництва, режим безпеки класифікованої інформації, порядок обміну розвідувальною інформацією, правове регулювання діяльності фахівців, відряджених кожною зі сторін, відшкодування можливих збитків, порядок вирішення спорів тощо.

Baykar Bayraktar TB2 Авіабудування Авіація БпА (Безпілотні апарати) Співпраця Туреччина Україна