fbpx
Зеленський дозволив доступ іноземних військ в Україну

Зеленський дозволив доступ іноземних військ в Україну

Володимир Зеленський Законодавство Навчання Україна

Президент України Володимир Зеленський дозволив доступ іноземних військ в Україну для спільних навчань на території нашої держави.

Про це повідомляє пресслужба Офісу Президента.

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2021 році для участі у багатонаціональних навчаннях».

Верховна Рада України ухвалила цей закон (№ 1131-ІХ) 26 січня 2021 року.

Ухвалення цього документа зумовлене необхідністю виконання процедур, передбачених Конституцією України, щодо схвалення рішення Глави держави про допуск підрозділів інших держав на територію України, – йдеться у повідомленні Офісу Президента

Президент у грудні 2020 року підписав Указ № 570/2020 «Про План проведення багатонаціональних навчань за участю підрозділів Збройних сил України на території України та їх участі у багатонаціональних навчаннях поза межами України на 2021 рік.

Він стосувався допуску підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2021 році для участі у багатонаціональних навчаннях», який потребував затвердження Верховною Радою.

Всього передбачається проведення восьми багатонаціональних навчань на території України, до участі в яких планується залучити близько 21 тисячі українських військовослужбовців та близько 11 тисяч іноземних учасників.

Серед багатонаціональних навчань:

  • українсько-американському навчанні Rapid Trident – 2021
  • українсько-британському навчанні “Козак Мейс – 2021”
  • українсько-американському навчанні Sea Breeze – 2021
  • українсько-румунському навчанні Riverine- 2021
  • українсько-британському навчанні Warrior Watche – 2021
  • українсько-польському навчанні “Три Мечі – 2021”
  • українсько-польському навчанні “Сільвер Сейбер – 2021”

Минулого року підрозділи Збройних Сил України взяли участь у близько 20 багатонаціональних військових навчаннях поза межами нашої держави, серед яких «Trojan Footprint», «Platinum Eagle», «Noble Partner», «Agile Spirit», «Iron Wolf», «Combined Resolve» та ряд інших.

Крім того, документ містить план участі українських військових у 17 багатонаціональних навчаннях поза межами України, зокрема за участю країн НАТО та Грузії.

Фінансування витрат, пов’язаних із підготовкою та проведенням багатонаціональних навчань на території України у 2021 році, в сумі 38 559,44 тис. гривень планується здійснити в межах асигнувань Міністерства оборони України на 2021 рік.

Володимир Зеленський Законодавство Навчання Україна