fbpx
Зеленський подав альтернативний законопроєкт про тероборону

Зеленський подав альтернативний законопроєкт про тероборону

Володимир Зеленський Законодавство Президент Тероборона (ТрО) Україна

Президент України Володимир Зеленський 25 травня вніс до Верховної Ради проєкт Закону «Про основи національного спротиву» під номером №5557.

Про це повідомляє Мілітарний.

Відповідний документ зареєстрований на сайті Верховної Ради України.

Законопроєкт містить такі поняття, як національний спротив, територіальна оборона, рух опору, добровольче формування територіальної громади, зона територіальної оборони тощо.

 

Пояснюється, що національний спротив – це “складова всеохоплюючої оборони України, що включає в себе комплекс заходів, які організовуються та здійснюються в мирний час і в особливий період в Україні з метою максимально широкого залучення громадян України до дій, спрямованих на забезпечення воєнної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності держави, стримування і відсіч агресії та завдання противнику неприйнятних втрат, з огляду на які він буде змушений припинити агресію проти України”.

В свою чергу, складовими національного спротиву є: територіальна оборона, рух опору та підготовка громадян України до національного спротиву.

Підготовка громадян до національного спротиву – сукупність заходів, які здійснюють державні органи та органи місцевого самоврядування з метою формування патріотичної свідомості та стійкої мотивації, набуття ними знань та практичних вмінь, необхідних для захисту України.

Рух опору є системою воєнних, інформаційних і спеціальних заходів, організація, планування, підготовка і підтримка яких здійснюється з метою відновлення державного суверенітету і територіальної цілісності під час відсічі збройної агресії проти України.

Повідомляється, що ведення руху опору здійснюється з настанням особливого періоду на тимчасово окупованій території України, території України, яка захоплена агресором (противником) під час збройної агресії проти України.

Провідна роль в організації та виконанні завдань руху опору належить Силам спеціальних операцій Збройних сил України, однак головнокомандувач ЗСУ може залучати інші сили і засоби сил безпеки та сил оборони за узгодженням із їхніми керівниками.

Навчань сил територіальної оборони «Рух100 Злива»

Зазначимо, що раніше до Верховної Ради України було внесено законопроект «Про територіальну оборону України» від 16 грудня 2020 року №4504. Подав даний законопроєкт народний депутат України Андрій Шараськін (фракція «Голос»).

Володимир Зеленський Законодавство Президент Тероборона (ТрО) Україна