fbpx
Зеленський подав законопроєкт про призов резервістів

Зеленський подав законопроєкт про призов резервістів

Верховна Рада Володимир Зеленський Законодавство Президент Резерв Україна

Президент України Володимир Зеленський подав законопроєкт №3553 від 28.05.2020 про призов резервістів без оголошення мобілізації.

Про це повідомляє Ukrainian Military Pages.

Офіційно він подається як «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку».

У самому законі йде доповнення ряду пунктів про призов на військову службу осіб із числа резервістів в особливий період.

Наприклад у Статті 39-1 «Призов на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період» йдеться:

  1. Для оперативного доукомплектування Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України за поданням Головнокомандувача Збройних Сил України може бути прийнято рішення про призов громадян України, зарахованих до військового оперативного резерву першої черги, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.
    Завдання, обсяги, строки та порядок проведення призову визначаються Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України у рішенні про його проведення.
  2. Строк призову в календарному обчисленні не може становити більше 6 місяців.
  3. Призов громадян України на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період та їх оповіщення здійснюються командирами військових частин – стосовно громадян України, які проходять службу у військовому резерві за контрактом та зараховані під час такої служби до військового оперативного резерву першої черги, та військовими комісарами територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки – стосовно громадян України, які після їх звільнення з військової служби зараховані до військового оперативного резерву першої черги.
  4. Громадяни України зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними повістках (повідомленнях).

З повним текстом можна ознайомитись на сайті Верховної Ради України.

Раніше цю пропозицію озвучував Генеральний Штаб ЗСУ, проте тоді йшлося про призов резервістів-контрактників, а в поданому президентом закоропроєкті йдеться про весь оперативний резерв першої черги – демобілізованих військовослужбовців 6-ти хвиль часткової мобілізації впродовж 2014-2015 років, звільнених у запас після 2014 року військовослужбовців строкової служби, а також контрактної служби. Всі вони автоматично зараховуються до оперативного резерву першої черги.

Подібний досвід не є чимось новим для світу, так призов резервістів без оголошення мобілізації реалізований в армії оборони Ізраїлю де в разі загострення резервісти у визначений термін прибувають у розташування військових частин.

Вказаним законопроєктом не регулюється питання грошового забезпечення військовослужбовців оперативного резерву першої черги, адже зараз воно складає від 2600 до 3500 гривень в залежності від військового звання.

Збори резервістів

Виплата цих коштів резервістам здійснюється у військовій частині одразу по закінченню зборів, також для тимчасово не працюючих передбачена виплата в розмірі до 1800 гривень.

Про ініціативу прирівняти грошове забезпечення резервістів та контрактників заговорили минулого року, проте згодом у Генеральному штабі визначилися з категорію резервістів які матимуть поліпшення матеріальної мотивації – тільки ті хто підписав контракт резервіста, військовослужбовців оперативного резерву сюди не включено.

Верховна Рада Володимир Зеленський Законодавство Президент Резерв Україна