fbpx
Зеленський попросив у Норвегії ЗРК та протикорабельні ракети

Зеленський попросив у Норвегії ЗРК та протикорабельні ракети

Військова допомога Володимир Зеленський ЗРК NASAMS Норвегія ПКР Harpoon ППО та ПРО Україна

Президент України Володимир Зеленський попросив Норвегію надати пересувні зенітно-ракетні комплекси “NASAMS” та протикорабельні ракети “Harpoon”.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на заяву Володимира Зеленського.

Зеленський пообіцяв, що це озброєння буде використано тільки для захисту.

«Свобода має бути озброєна не гірше тиранії… Я хочу назвати чітко, що нам потрібно. Зокрема, протикорабельне озброєння – ракети Harpoon, а також протиповітряні системи NASAMS. Крім цього, ми потребуємо засобів ураження бронетехніки, артилерійських систем», – заявив Володимир Зеленський.

Системи “NASAMS” виробляє консорціум американської корпорації Raytheon Technologies і норвезької групи Kongsberg. Дальність стрільби системи в конфігурації NASAMS II з використанням ракет AIM-120С AMRAAM становить до 25 км, а досяжність по висоті – до 14-15 км.

Зенітний ракетний комплекс NASAMS. Фото з відкритих джерел

“Harpoon” – протикорабельна ракета, розроблена McDonnell Douglasв 1970-х роках. Стандартна її версія використовує активне радіолокаційне самонаведення і летить над поверхнею води для ухилення від зенітних засобів.

Існують модифікації авіаційного базування, для застосування з надводних кораблів, з підводних човнів, а також для берегової оборони.

Військова допомога Володимир Зеленський ЗРК NASAMS Норвегія ПКР Harpoon ППО та ПРО Україна