fbpx
Зеленський провів розмову з Путіним по Донбасу

Зеленський провів розмову з Путіним по Донбасу

«Мінський процес» Війна на Донбасі Володимир Зеленський Офіс президента Президент Росія Україна

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Президентом Російської Федерації Володимиром Путіним.

Про це повідомляє офіс Президента України.

Повідомляється, що було обговорено виконання домовленостей, досягнутих під час Нормандського саміту 9 грудня 2019 року в Парижі.

Співрозмовники привітали досягнення домовленості щодо повного та всеосяжного режиму припинення вогню на Донбасі, яке починається з 00:01 27 липня 2020 року.

“Лідери погодилися з необхідністю термінової реалізації додаткових заходів з підтримки режиму припинення вогню на Донбасі”, – йдеться у повідомленні.

Саміт "нормандської четвірки" 2019 рік. Фото: ТСН

Президенти двох країн обговорили деталі взаємодії в частині розмінування, розведення сил і засобів та відкриття нових КПВВ на лінії дотику, діяльності СММ ОБСЄ, а також забезпечення доступу Міжнародного комітету Червоного Хреста до утримуваних осіб.

Додатково, Володимир Зеленський порушив питання звільнення кримського татарина Руслана Сулейманова у зв’язку з трагічною загибеллю його трирічного сина.

Президент України особливо наголосив на необхідності подальших практичних кроків у питанні звільнення утримуваних українських громадян, які перебувають на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Криму, а також у Російській Федерації.

“Сторони також обговорили Закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, який перебуває на розгляді у політичній підгрупі ТКГ, та Закон про децентралізацію, який передбачає зміни в Конституцію України”, – повідомляють на сайті офісу Президента України.

Заява Росії

На сайті президента Російської Федерації у новині про розмову Президентів підкреслюють, що війна на Донбасі – це “внутрішньоукраїнська криза“.

Там додають, що спілкування президентів відбулося за ініціативою української сторони.

У публікації Кремля не згадується питання звільнення українців, утримуваних на тимчасово окупованих територіях та в Росії.

Додатково на сайті президента Росії повідомляється, що Путін охарактеризував прийнята Верховною Радою постанова про проведення місцевих виборів у 2020 році як таке, що “суперечить” Мінським угодам і ставить під загрозу перспективи врегулювання.

“Президент Росії окремо зазначив, що ще раз озвучена Володимиром Зеленським під час телефонної розмови позиція про безальтернативність мінських домовленостей має віднайти своє підтвердження в реальних діях київської влади”, – кажуть у Кремлі.

«Мінський процес» Війна на Донбасі Володимир Зеленський Офіс президента Президент Росія Україна