fbpx
Зеленський змінив керівника Служби зовнішньої розвідки

Зеленський змінив керівника Служби зовнішньої розвідки

Володимир Зеленський Президент Служба зовнішньої розвідки Указ Президента Україна

Володимир Зеленський змінив керівника Служби зовнішньої розвідки.

Про це інформує Мілітарний з посиланням на «Укрінформ».

Президент Володимир Зеленський звільнив Валерія Кондратюка з посади голови Служби зовнішньої розвідки України та призначив на це місце колишнього директора Національного інституту стратегічних досліджень генерал-майора запасу Олександра Литвиненка.

Відповідні укази від 23 липня опубліковані на сайті глави держави. Причини кадрових змін в указах не названі.

Відомо, що Олександр Литвиненко народився 27 квітня 1972 року у м. Києві. Доктор політичних наук, професор, залужений діяч науки й техніки України. Державний службовець 2 рангу.

Нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня, відзнакою Президента України – ювілейною медаллю «25 років незалежності України».

З квітня 2014 року до серпня 2019 року працював заступником секретаря РНБО, із серпня 2019 року – директор Національного інституту стратегічних досліджень.

У жовтні минулого року, набув чинності закон про розвідку України.

Закон був опублікований в газеті Верховної ради «Голос України» від 23 жовтня, і набув чинності з наступного після публікації дня. Однак частина норм закону почне діяти з 1 січня 2021 року.

В Консультативній місії ЄС заявили, що прийняття закону створює правову базу для ефективного парламентського нагляду за розвідувальними органами та спецслужбами України.

Фотообкладинка до новини. Фото: Зовнішня розвідка України

Своєю чергою в НАТО заявили, що ухвалення закону є важливим кроком до більшої прозорості в роботі спецслужб відповідно до європейських і євроатлантичних норм і принципів.

Закон вводить поняття “розвідспільнота“, яке д о цього в Україні не використовувалося. До координаційного органу з питань розвідки ввійдуть усі спецслужби України (розвідники, контррозвідники – від СЗР, ГУР МО, розвідки ДПСУ і до контррозвідки СБУ). На практиці це означає, що спецслужби стануть тісніше співпрацювати, управління спецслужбами отримає єдиний центр, рішення якого будуть обов’язковими.

Володимир Зеленський Президент Служба зовнішньої розвідки Указ Президента Україна