fbpx
Злочини у Грузії: ЄСПЛ визнав Росію винною

Злочини у Грузії: ЄСПЛ визнав Росію винною

Грузія Європа Злочин Кавказ Росія Світ Суд

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав, що Росія винна за скоєні злочини з 12 серпня по 10 жовтня 2008 року на окупованій частині Грузії.

Про це повідомляє BBC News.

Суд у Страсбурзі, зокрема, визнав відповідальність Росії за тортури грузинських полонених, за порушення прав на свободу і безпеку цивільних осіб і за відмову від розслідування вбивств громадян Грузії під час війни.

ЄСПЛ вказав, що ці порушення поширюються на події після припинення вогню 12 серпня 2008 року, але не підпадають під юридичну відповідальність Росії безпосередньо в період бойових дій.

Кілька суддів в окремій думці висловили незгоду.

Наприклад, судді з України, Польщі та Грузії висловили жаль, що ЄСПЛ не розглянув “найважливіший юридичне питання в цій справі” – чи були бомбардування грузинських населених пунктів російською армією порушенням 2-ї статті Конвенції (право на життя).

«Росія здійснювала ефективний контроль над Південною Осетією, Абхазією і «буферною зоною» в період з 12 серпня по 10 жовтня 2008 року, дати офіційного виведення російських військ», – йдеться в рішенні суду.

ЄСПЛ дійшов висновку, що після 10 жовтня Москва зберегла свою присутність на окупованій території Грузії.

Таким чином, всі події після завершення бойових дій підпадають під юрисдикцію Росії.

Фото з війни у Грузії. 2008 рік

Згідно з судом, Росія несе відповідальність за порушення п’ятої статті Європейської конвенції з прав людини – право на свободу та особисту недоторканність, у зв’язку з затриманнями грузинських громадян південноосетинськими силами в серпні 2008 року.

У рішенні суду зазначається, що грузинські жителі були затримані, в основному, після бойових дій.

Мін’юст Грузії

Грузинський Мін’юст назвав рішення ЄСПЛ історичним.

Відомство стверджує, що вердикт суду стане важливим важелем для врегулювання конфліктів і відновлення територіальної цілісності Грузії.

Як повідомлено, Тбілісі намагався довести, що європейська конвенція із захисту прав людини застосовується не тільки в мирний час, а й в ході бойових дій.

Нагадаємо, в ніч з 7 на 8 серпня 2008 року російські війська атакували Грузію. Військові дії тривали п’ять днів.

Після війни Москва визнала грузинські регіони Південну Осетію та Абхазію незалежними державами, але майже всі країни світу визнають ці дві території в складі Грузії.

Грузія Європа Злочин Кавказ Росія Світ Суд