fbpx
ЗМІ Казахстану пишуть про недоліки БТР «Барыс 8х8»

ЗМІ Казахстану пишуть про недоліки БТР «Барыс 8х8»

Азія Бронетехніка БТР Казахстан Світ

ЗМІ Казахстану пишуть про недоліки бронетранспортер (БТР) «Барыс 8х8» виявлені в ході його випробувань.

Інформацію оприлюднило видання Ulysmedia.kz.

Тестування дослідного зразка бронетехніки тривало чотири роки в різних умовах.

Офіцери збройних сил Казахстану, які брали участь у випробуваннях, вказали журналістам, що багатоцільова броньована машина «Барыс 8х8» на останній фазі військових тестувань «часто ламалась та вимагала дороговартісного ремонту». Представники підприємства цю інформацію не підтверджують та стверджують зворотнє:

«Машина пройшла близько 25 тисяч км по всьому Казахстану, у тому числі по бездоріжжю 15 тисяч км, з них 5 тисяч км – по важкому бездоріжжю. Для нас це практично ресурсні випробування», – розказав журналісту директор заводу «Казахстан Парамаунт Инжиниринг» Ербол Салімов.

Не названий офіцер ЗС Казахстану таке твердження спростовує та вказує на такі слабкі сторони бронетранспортеру, які виявили під час пробігу як:

«Амортизатори не витримували тривалих навантажень, як при русі по пересічній та гірсько-пустельній місцевості, так і при їзді по грунтовим дорогам загального користування. Навіть після подолання від 100 до 200 км елементи підвіски виходили з ладу та їх необхідно було постійно міняти»

Ще офіцер додав про недосконалу конструкцію «Барыс 8х8» самої підвіски:

«Ричаги та сайленблоки, а також їх кріплення до корпусу машини виконані без врахування маси виробу, виготовлені з нестійких до навантажень матеріалів, що призводить до систематичних обривів колес навіть в звичайних дорожніх умовах»

Не витримували випробувань й інші системи:

«Система RUN FLAT (обладнання диску машини, що дозволяє їхати при розриві або проколі шини) не виконувала своєї функції за призначенням. Так після розриву або проколу шини, система RUN FLAT відривалась в середині колеса»

За твердженням групи діючих офіцерів ЗС Казахстану, в ході випробувань були виявлені та зафіксовані недоліки в бойовому модулі, а також у програмному забезпеченні.

Як виявилось бойовий модуль не здатен вести вогонь з повним боєкомплектом та за весь період випробувань повний боєкомплект не був використаний за причини постійних несправностей систем.

«Навіть елементарне досилання стрічки з 30 мм пострілами у казенну частину гармати 2А72 виконується з використанням підручних засобів: монтировки, монтажки або залізного прутка».

Бронетранспортер «Барыс 8х8» вироблений на казахстанському спільному підприємстві Kazakhstan Paramount Engineering (KPE), що створений у 2013 році державним холдингом «Казахстан Інжиніринг» і південноафриканською групою Paramount Group. Вже у 2014-15 роках був побудований завод, на якому планувалося розгорнути складання техніки.

У 2016 році КРЕ виготовила перший дослідний «Барыс 8х8», після чого машина вийшла на випробування. Серійне виробництво поки не починалося.

«Барыс 8х8» створений на основі південноафриканської бойової машини Mbombe 8, по суті є багатоцільовим колісним шасі з десантним відсіком, що здатне нести різне озброєння.

Азія Бронетехніка БТР Казахстан Світ