fbpx
ЗМІ Росії поширюють фейк про зґвалтування солдатами НАТО військових України

ЗМІ Росії поширюють фейк про зґвалтування солдатами НАТО військових України

Інформаційна війна НАТО Росія Україна

Засоби масової інформації Росії фейками переконують російських громадян у тому, що солдати НАТО в України намагаються ґвалтувати українських військових.

Про це повідомляє Мілітарний.

Російська пропаганда у цих новинах посилається на спеціально підроблений сайт Міністерства оборони України.

Так 29 жовтня на новинному сайті російського федерального телеканалу «РЕН ТВ» та на інших російських виданнях була опублікована новина з назвою: «Солдаты НАТО пытались изнасиловать двух украинских морпехов».

У новини розповідається про те, що четверо військових із США, Великої Британії та Хорватії спробували схилити двох новобранців Збройних сил України до гомосексуального акту.

«Секс-скандал відбувся у першому батальйоні 36-ї бригади морської піхоти Збройних сил України. Четверо військовослужбовців НАТО спробували зґвалтувати двох новобранців елітного підрозділу українських військ», – йдеться у новині ЗМІ Росії.

Фейкова новина у російських засобах масової інформації

ЗМІ Росії розповідають, що інцидент стався літом у серпні 2021 року, також приводять імена “військових НАТО”, які нібито домагалися військових України.

Так інформаційні ресурси з цією новину приводять такі імена “солдат НАТО”:

  • матрос, помічник гранатометника, громадянин США Олександр Тобіассен, 1993 р. н.;
  • матрос, гранатометник, громадянин Великобританії Ейден Аслан, 1994 р. н.;
  • старший матрос, старший стрілець, громадянин Великобританії Шон Піннер;
  • старший матрос, старший стрілець, громадянин Хорватії Вукослав Пребег, 1982 р. н.
Фейкова новина у російських засобах масової інформації

Інформаційна операція проти України

Ресурс «РЕН ТВ» та інші російські видання у новини посилаються на сайт за адресою: http://civilian.defence-reforms.in.ua

Цей сайт 30 жовтня перестав працювати. Він був створений у жовтні 2021 року та видавав себе за офіційний сайт «Проєктного Офісу Реформ Міністерства оборони України».

Підробний сайт

Офіційний сайт «Проєктного Офісу Реформ Міністерства оборони України» мав адресу: http://defence-reforms.in.ua. До підробленого сайту було додано слово «civilian», яке адреса офіційного сайту не мала.

Офіційний сайт

28-го жовтня офіційний сайт зазнав хакерської атаки, був зламаний і закритий.

Ймовірно, це зроблено для того, щоб всі переходили на підроблений сайт.

Зламаний офіційний сайт «Проєктний Офіс Реформ Міністерства оборони України»

28-го жовтня, через підроблений сайт Міноборони, окупаційні сили Росії почали поширювати постановочні відео з несправжніми військовими України, використовуючи підроблені сайти. 29-го жовтня державні федеральні телеканали Росії показують на всю країну ці постановочні відео з несправжніми українськими військовими.

Редакції Мілітарного вдалося зафіксувати на відео початок поширення дезінформації проти України до закриття обох сайтів.

Також зловмисники допустили помилку, коли публікували дезінформацію на підроблений сайт, вони не перевірили інформацію про саму структуру «Проєктний Офіс Реформ Міністерства оборони України», яка була ліквідована ще у 2020 році.

Повідомлення на сайті Міноборони України про ліквідацію «Проєктний Офіс Реформ Міністерства оборони України»

Солдати НАТО

У російських новинах з дезінформації фігурує кілька імен “військових НАТО”, які намагалися літом 2021 року “зґвалтувати” військових України.

Одне з них – “матрос, помічник гранатометника, громадянин США Олександр Тобіассен”.

Американець Олександр (американське ім’я Алекс) Тобіассен невигадана людина.  Це колишній доброволець “Грузинського Легіону”, який воював проти окупаційних сил Росії на Донбасі разом с грузинськими та українськими добровольцями.

Олександр (Алекс) Тобіассен на Донбасі

Тобіассен закінчив службу ще у 2018 році та в Україні Алекс зустрів свою майбутню дружину — донеччанку.

Алекс з родиною мешкає в Одесі та займається викладацькою діяльністю.

Олександр (Алекс) Тобіассен на сайті з курсів англійського

Нагадаємо, у жовтні засоби масової інформації Росії поширили також неіснуючу заяву Міністра оборони України, яка стосується використання ударних безпілотників на Донбасі.

Інформаційна війна НАТО Росія Україна