fbpx
ЗРК Patriot та JDAM. Новий пакет допомоги від США сягатиме 1,8 млрд доларів – ЗМІ

ЗРК Patriot та JDAM. Новий пакет допомоги від США сягатиме 1,8 млрд доларів – ЗМІ

Авіаційне озброєння Авіація Війна з Росією Військова допомога ЗРК Patriot ППО та ПРО Світ США Україна

Новий пакет допомоги від США, ймовірно, включатиме ЗРК Patriot та керовані авіабомби для винищувачів JDAM.

Вартість цієї допомоги сягатиме 1,8 мільярда доларів США. Про це повідомляє видання AP із посиланням на власні джерела.

Пакет допомоги включатиме зброю із запасів Пентагону на 1 мільярд доларів і ще 800 млн будуть виділені через Ініціативу сприяння безпеці України, яка фінансує озброєння, боєприпаси, навчання та іншу допомогу.

Є новини і про ЗРК Patriot. Журналісти підкреслюють – невідомо, коли саме вони будуть поставлені, скільки і де українські військові навчатимуться використанню цих систем.

Пускові установки ЗРК Patriot

Також цей пакет озброєння включатиме комплекти боєприпасів JDAM.

Американські винищувачі та бомбардувальники використовують JDAM, тож Пентагон працює над їхньою модифікацією, щоб вони могли використовуватися і в Україні.

Крім того, у новому пакеті допомоги будуть боєприпаси для HIMARS, артилерійські та мінометні боєприпаси, ракети HARM та вантажівки.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в США обговорюють передачу Україні Patriot PAC-3, який здатен збивати балістичні ракети.

Patriot PAC-3

PAC-3 (Patriot Advanced Capability-3) –  остання і найбільш досконала версія американських зенітних ракетних комплексів класу Patriot. Комплекс призначений для перехоплення тактичних балістичних ракет і крилатих ракет.

У комплексі для протиракетної оборони використовується високоманеврова протиракета прямого влучення ERINT (Extended Range Interceptor). Це одноступенева твердопаливна ракета, яка виконана за нормальною аеродинамічною схемою із невеликими крилами та аеродинамічними кермами у хвостовій частині. Кожна пускова установка може вміщувати до 16 ракет-перехоплювачів ERINT.

Також зазначалося, що одна з основних проблем, які обговорюють американські чиновники, – це навчання українських військових. Для експлуатації та обслуговування однієї батареї Patriot може знадобитися до 90 військовослужбовців, а відповідне навчання займає місяці.

Разом з тим в інтерв’ю французьким медіа Володимир Зеленський сказав, що перемовини про передачу ЗРК Patriot Україні тривають і він особисто бере в них участь.

Процес іде. Я цим особисто займаюся. А в принципі це дуже для нас потрібно. І все чим ми особисто в Україні займаємося – це наближаємо до результату. Для мене це важливо, це мої стосунки з президентом Байденом. І я думаю що… подивимося“, – сказав Зеленський.

JDAM

JDAM – це комплекти обладнання на основі технології GPS, які перетворюють прості вільнопадаючі авіабомби на всепогодні кориговані боєприпаси.

Комплект включає інерційну систему навігації та GPS-приймач для підвищення точності, а також невеликі крила, що кріпляться в середній частині бомби, та хвостовий блок, що має кероване оперення, яке дозволяє бомбі коригувати свій курс під час польоту до цілі. У блоці знаходиться навігаційне та інше обладнання.

Військові США використовують цю технологію для авіабомб вагою до 907 кг, зазвичай застосовуючи їх з бомбардувальників та винищувачів.

Авіаційне озброєння Авіація Війна з Росією Військова допомога ЗРК Patriot ППО та ПРО Світ США Україна