fbpx
ЗСУ отримали нову партію лазне-пральних комплексів на шасі МАЗ

ЗСУ отримали нову партію лазне-пральних комплексів на шасі МАЗ

Закупівлі ЗСУ Командування Сил логістики МАЗ Тил ЗСУ Україна

Збройні Сили отримали мобільні лазне-пральні комплекси виробництва вітчизняного підприємства Крюківського вагонобудівного заводу з міста Кременчук.

Про це повідомляє АрміяInform.

Процес передачі-отримання 19 мобільних лазне-пральних комплексів (МЛПК) на базі автомобілів МАЗ, завершився в Харкові у розташуванні Об’єднаного центру забезпечення оперативного командування «Схід».

Під час передачі комплексів були присутні представники підприємства-виробника. Вони на місці провели інтенсивний курс навчання з тиловиками військових частин і надали цінні поради з експлуатації в польових умовах.

«Ми давно співпрацюємо з Командуванням Сил логістики ЗСУ, — розповідає провідний фахівець ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» Вікторія Бідаш. — Уважно ставимося до всіх побажань армійських замовників і потім реалізуємо їх у розробках технічних зразків тилового майна. Тож новий МЛПК, який відбуває на Схід України, більш маневрений, зручний і таким чином трішки вдосконалений, як порівняти з попередніми зразками. Вважаю, що хлопці й дівчата на передовій високо оцінять наші старання у цехах підприємства».

Так, в одному з двох контейнерів МЛПК є відділення для прання, сушіння, прасування натільної білизни й одягу. Позаду, в технічному відсіку, розміщені дизель-генераторні установки автономного енергозабезпечення, а також спеціальне обладнання для підключення до зовнішньої мережі. В іншому контейнері-причепі передбачено мобільний банний модуль, в якому є можливість нагрівання води з використанням як рідкого, так і твердого палива.

«До головних переваг саме цього МЛПК на базі МАЗ можна віднести те, що він має 4 пральні та 4 сушильні машинки, може перевозити до 10 тонн води, оснащений автономним живленням. А за допомогою внутрішнього й виносного душового обладнання впродовж робочого дня до 240 осіб зможуть помитися. Цей комплекс обслуговують лише 5 осіб. Проте з власного досвіду скажу, що в окремих випадках вистачить і двох-трьох», — пояснює підполковник Богдан Чупилко.

Такі мобільні лазне-пральні комплекси виробляють з 2015 року на Крюківському вагонобудівному заводі у місті Кременчук. За словами представників військових частин, комплекси добре себе зарекомендували, можуть експлуатуватися як автономно так і з підключенням до комунікацій, вони надійні, оснащені якісним сучасним обладнанням, мають високі економічні та експлуатаційні показники.

«Упродовж останніх п’яти років ми направили до частин, які беруть участь у бойових діях на Сході України, разом з цими машинами вже 61 мобільний лазне-пральний комплекс, — каже начальник речового складу Об’єднаного центру забезпечення підполковник Богдан Чупилко. — З кожною новою такою партією технічні характеристики комплексів дещо поліпшуються, вони стають легшими в керуванні тощо».

Офіцер додав: всі МЛПК відповідають сучасним гігієнічним і санітарним нормам, дають військовим на передовій змогу випрати, висушити, попрасувати одяг і помитися.

Мобільний лазне-пральний комплекс може використовуватися як у воєнний, так і мирний час (під час військових навчань), а також в роботі підрозділів МНС, в геологорозвідці та інших ситуаціях, коли люди працюють у польових умовах.

Подібні комплекси раніше використовували автомобільну базу вантажівки сімейства КрАЗ.

Закупівлі ЗСУ Командування Сил логістики МАЗ Тил ЗСУ Україна