fbpx
ЗСУ уразили російський ЗРК “Бук” на Запоріжжі

ЗСУ уразили російський ЗРК “Бук” на Запоріжжі

GMLRS Війна з Росією Втрати Росії Запоріжжя ЗРК «Бук» Україна

Сили оборони нанесли ураження російському зенітному комплексу “Бук” на Запорізькому напрямку.

Відео ураження оприлюднив Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський.

За допомогою аеророзвідки українські військові виявили в глибокому тилу російських окупантів вогневу позицію зенітного ракетного комплексу “Бук” на якій було розміщено кілька машин.

По виявленій техніці було успішно нанесено артилерійський удар в результаті якого було знищено одну пускову установку. Боєкомплект машини здетонував, що означає гарантоване знищення бойової машини.

Тарнавський не надав деталей цієї операції та відомостей про засіб ураження. Проте судячи з потужності вибухів, точності нанесення ударів та їх періодичності можна впевнено припустити, що це були 227-мм ракети GMLRS комплексу HIMARS.

Загалом було випущено принаймні три ракети, одна з яких влучила у ціль. Два інші попадання прийшлись на місце де стояла інша машина, проте та вже встигла її покинути.

Її складно ідентифікувати, окрім того, що вона належить до машин комплексу “Бук”. У неї відсутній яскраво виражений “ковпак” радару як у самохідних пускових установок Бук-М1, тому це може бути пуско-заряджальна машина. Також є імовірність, що це пускова установка ЗРК “Бук-М2”.

Місце розташування російської техніки вдалось ідентифікувати поблизу населеного пункту Запоріжжя, Запорізької області.

Позиція знаходилась у відносно глибокому тилу приблизно в 36 кілометрах від лінії бойового зіткнення.

ЗРК “Бук”

ЗРК “Бук” – це сімейство радянських та російських зенітних ракетних комплексів середньої дальності. Система призначена для знищення літаків стратегічної і тактичної авіації, крилатих ракет, вертольотів та інших повітряних об’єктів.

Комплекс створений для прикриття сухопутних підрозділів від повітряних загроз. Для цього машина була спроектована на гусеничному шасі аби мати можливість рухатись разом із іншою важкою технікою по бездоріжжю. Також усі машини комплексу отримали легке протикульове бронювання котре також може захистити від малих уламків.

ЗРК «Бук-М2» Росії на параді

ЗРК “Бук” вирізняються можливістю повністю автономної роботи своїх пускових установок завдяки інтегрованому радару, котрий виконує завдання з виявлення цілей та наведення на них ракет.

GMLRS Війна з Росією Втрати Росії Запоріжжя ЗРК «Бук» Україна