fbpx
ЗСУ застосовують новітню українську РЛС “Фенікс-1”

ЗСУ застосовують новітню українську РЛС “Фенікс-1”

Війна з Росією Європа ППО та ПРО Радіотехнічні війська РЛС РЛС «Фенікс-1» Світ Україна

Для захисту повітряного простору українські радіотехнічні війська застосовують новітню радіолокаційну станцію 80К6КС1 “Фенікс-1”.

Фото установки оприлюднило Командування Повітряних Сил ЗСУ.

Трикоординатна радіолокаційна станція виявлення “Фенікс-1” була розроблена в Україні та прийнята на озброєння лише у 2021 році.

Вона призначена для виявлення в зоні огляду, визначення координат та швидкості об’єктів у повітряному просторі, а також їх супроводу в радіусі 400 кілометрів.

Оператор української РЛС "Фенікс-1", грудень 2023 року. Фото: Командування Повітряних Сил ЗСУ.

Оператор РЛС Анна розповідає, що на своєму посту вона виявляє російські крилаті ракети та інші повітряні цілі. Кожній присвоюється номер, а місце розташування та напрямок руху вноситься до автоматизованої системи управління (АСУ) та передається на командний пункт.

Вона зазначила, що попри втрати серед підрозділів радіотехнічних військ у перші дні вторгнення їх потенціал вдалось відновити завдяки отриманню нових РЛС від вітчизняних та західних виробників.

РЛС 80К6КС1 “Фенікс-1”

Станція “Фенікс-1” є подальшим розвитком радарів 79К6 та 80К6 на сучасних твердотільних модулях та з використанням технологій цифрових антенних решіток.

Крім того, нова РЛС побудована на новітній елементній базі спеціальних обчислювачів радіолокаційних сигналів, які працюють за розробленими на “НВК “Іскра” високоефективними алгоритмами.

РЛС 80К6КС1 розробки та виробництва КП «НВК «Іскра» Фото: Укроборонпром

Радіолокаційна станція адаптована для застосування у складі зенітних ракетних комплексів «Бук-М1». Однак вона також здатна працювати автономно.

Вона сумісна з наявними на озброєнні ЗСУ радянськими зенітними ракетними комплексами. Крім того, як зазначається розробником, вона також здатна працювати разом із системами закордонного виробництва.

Конструктивно радіолокаційна станція, генератор та пункт управління розміщені на єдиному причіпному шасі. Це спростило логістику та час розгортання, який був скорочений до шести хвилин.

РЛС 80К6КС1 «Фенікс-1» розробки та виробництва КП «НВК «Іскра» Фото: Укроборонпром

Нагадаємо, в жовтні “Мілітарний” повідомляв, що оборонно-промисловий комплекс України розробив модернізовану версію радіолокаційної станції П-18С.

Війна з Росією Європа ППО та ПРО Радіотехнічні війська РЛС РЛС «Фенікс-1» Світ Україна