fbpx
ЗСУ знищили пускову установку ЗРК С-300ПМ росіян на Запоріжжі

ЗСУ знищили пускову установку ЗРК С-300ПМ росіян на Запоріжжі

Війна з Росією Втрати Росії ЗРК ПКС Росії С-300 Україна

Збройні сили України знищили ворожу пускову установку зенітно-ракетного комплексу С-300ПМ на Запоріжжі.

Про це повідомляють аналітики Ukraine Weapons Tracker.

Втрату бойової техніки визнають і російські аналітичні ресурси. За їхніми даними, самохідна пускова установка згоріла 7 листопада о 23:00 поблизу населеного пункту Ільїне, що в Бердянському районі Запорізької області.

За їхніми словами, зенітний комплекс знищили за 60 кілометрів від лінії бойового зіткнення, що може свідчити про використання українськими військовими далекобійних високоточних ударних комплексів.

Судячи з опублікованих фото, самохідна пускова установка комплексу була уражена під час руху та повністю вигоріла.

С-300ПМ

С-300 – зенітно-ракетний комплекс (ЗРК) середнього радіуса дії (Sa-10 за класифікацією НАТО). Був прийнятий на озброєння в СРСР в 1979 р. Призначений для оборони великих промислових і адміністративних об’єктів, військових баз і пунктів управління від ударів засобів повітряно-космічного нападу супротивника.

Стандартний склад дивізіону ЗРК С-300 – це 12 мобільних (або самохідних) пускових установок із зенітними керованими ракетами та командний пункт дивізіону, який керує цими 12 пусковими установками одночасно, оглядовий радар та радар наведення.

Комплекс здатний знищувати повітряні цілі в радіусі 70 кілометрів та, зокрема, може працювати по наземних цілях із закритих позицій завдяки радіо-командному способу наведення ракети на ціль. ЗРК став першим зенітно-ракетним комплексом, який може супроводжувати до 6 цілей одночасно і випускати по них до 12 ракет.

Сили оборони України знищують зенітні комплекси С-300 не вперше. Раніше в оперативному командуванні “Південь” повідомили, що українським військовим вдалося знищити батарею ЗРК С-300 в районі Зеленотропинського.

“У ході виконання вогневих завдань знищено батарею ЗРК С-300 в районі Зеленотропинського. Також під вогневий контроль взято кілька об’єктів транспортної інфраструктури на тимчасово окупованій території, що суттєво обмежує маневреність та логістику ворожих військ“, – йдеться у повідомленні.

Окупанти використовують ЗРК С-300 не тільки для ураження українських повітряних суден, але й для знищення наземних об’єктів. Так, вночі 9 жовтня окупанти завдали масованого ракетного удару по Запоріжжю. Житлові та інфраструктурні об’єкти міста нищили ракети Х-22, Х-59 та зенітні ракети С-300.

Удару по Запоріжжю було завдано із тимчасово окупованих територій – з районів Мелітополя та Бердянська“, – йдеться у повідомленні Командування повітряних сил.

Тоді росіяни використали ракети від ЗРК С-300. Зазначають, що окупанти випустили близько 16 ракет по цивільній інфраструктурі та житлових кварталах.

Війна з Росією Втрати Росії ЗРК ПКС Росії С-300 Україна