fbpx
Хезболла уразила ізраїльський ‭”Залізний купол”

Хезболла уразила ізраїльський ‭”Залізний купол”

Близький Схід Втрати ЗРК Iron Dome Ізраїль ППО та ПРО ПТРК ПТРК Almas Світ Хезболла

Ліванські бойовики угрупування «Хезболла» уразили за допомогою іранського ракетного комплексу ізраїльську зенітну систему «Залізний купол».

Кадри удару оприлюднили в мережі.

На відео — фінальний відрізок польоту керованої ракети іранського протитанкового комплексу Almas, що заходить на ціль.

Ізраїльська пускова установка ЗРК Iron Dome була розміщена на військовій базі АОІ поблизу населеного пункту Рамот Нафталі, що розташований на півночі країни.

Від місця дислокації установки до кордону з Ліваном, де міг бути здійснений пуск ракети, — приблизно 4 кілометри.

Пускова зенітного комплексу була замаскована та частково закрита від можливих ударів у горизонтальній площині бетонними панелями, що, однак, не допомогло від атаки у верхній півсфері.

Не виключено, що на зображених кадрах був уражений макет установки, про що свідчить  низка розбіжностей з оригіналом. Насамперед гідравлічна система підйому пускових контейнерів із ракетами та саме шасі установки значно відрізняються від оригінальних. Також викликає сумніви облаштування антени прийому-передачі даних.

Точним підтвердженням того, що був уражений справжній комплекс, були б дані об’єктивного контролю з результатами влучання, однак вони наразі відсутні в мережі. Місцеві також не повідомляли про детонацію боєкомплекту, котра мала б відбутись при влучанні у ТПК з ракетами.

Відомо, що бойовики ХАМАС та ліванської Хезболли вже тривалий час полюють на ізраїльські елементи системи ППО. Водночас, наразі це перший публічно відомий випадок ураження ізраїльської системи ППО силами терористів.

Крім зенітної системи, останніми днями ліванські бойовики також уразили нещодавно поставленими ракетними системами й іншу ізраїльську техніку, зокрема машину зв’язку та тактичний автомобіль ізраїльських військових.

Almas

Almas – це іранський протитанковий ракетний комплекс, котрий, як вважається, є копією ізраїльського Spike. Вперше він був публічно представлений 7 липня 2021 року. Цікаво, що саме бойовики «Хезболли» першими захопили ізраїльські ПТРК у 2006 році під час війни у Лівані.

Принцип дії ракети Almas – «вистрілив—забув», хоча у ній також реалізований метод ручного наведення цілей вже після пострілу. Ракета існує у варіантах «земля—земля» та «повітря—земля».

Передача даних реалізована з використанням оптико-волоконної лінії зв’язку між ракетою та пусковою.

Вона оснащена тандемною бойовою частиною, що розташована одразу за модулем ГСН у носовій частині. Повідомляється, що дальність ураження ракети сягає 8 кілометрів.

Близький Схід Втрати ЗРК Iron Dome Ізраїль ППО та ПРО ПТРК ПТРК Almas Світ Хезболла