fbpx
Окупанти використовують 253-мм бомбомет в якості РСЗВ

Окупанти використовують 253-мм бомбомет в якості РСЗВ

Артилерія Війна з Росією ЗС Росії РСЗВ Україна

Російські військові адаптували корабельний реактивний бомбомет РБУ-1200 для запуску 253 мм снарядів по наземним цілям.

Фото оприлюднив telegram-канал NMFTE.

Один з підрозділів морської піхоти військово-морського флоту РФ отримав зі складів зберігання радянський реактивний корабельний бомбомет РБУ-1200 для переобладнання у наземну артилерійську установку.

На фото можна побачити, що вона встановлена на лафет від причіпної зенітної установки ЗУ-23-2.

Розроблена у 1950-х роках система призначена для боротьби з підводними човнами. Вона оснащена п’ятма циліндричними направляючими калібру 253,5 мм, що використовуються для запуску глибинних бомб РГБ-12.

Вага боєприпасу складає 71,5 кг з яких 32 кг припадає на вибухову речовину. Він споряджається комбінованим гідростатичним та контактним підривником К-3М, що здійснює детонацію при ударі.

З відкритих данних відомо, що бомбомет здатен запускати снаряди на відстань від 400 до 1400 метрів. Дві такі установки можуть накрити одним залпом еліпс розмірами 70 на 120 метрів.

Флотський «ленд-ліз»

Бажаючи замістити встачені засоби та максимально наростити вогневу потужність сухопутніх сил, російська армія вдається до залучення архаїчних зразків озброєння та неординарних рішень. Зокрема, залучення запасів корабельної артилерії.

Згаданий вище бомбомет РБУ-1200 є одним із таких прикладів та наразі найважкою флотською «артилерійською системою», що була помічена у використанні окупантів в Україні.

Окрім неї росіяни вже тривалий час достатньо масово застосовують бомбомети РБУ-6000, котрі мають менший калібр, проте оснащені 12 направляючими. Зазвичай вони встановлюються на важке танкове шасі від Т-80Б або вантажівки «Урал-4320».

Іншим прикладом є встановлення на шасі гусеничного броньованого тягача корабельних вогнеметно-запалювальних артилерійських комплексів А-22 «Огонь».

Окрім реактивних систем росіяни також експериментували зі встановленням корабельних артустановок 2М-3М зі спареними 25-мм автоматичними гарматами на гусеничні тягачі АТС-59Г та МТ-ЛБ.

Артилерія Війна з Росією ЗС Росії РСЗВ Україна