fbpx
Іловайськ: архівні кадри боїв та історія

Іловайськ: архівні кадри боїв та історія

Редакція Редакція
Бої за місто Війна на Донбасі Добровольці Донбас ЗСУ Іловайськ Історія Україна

У серпні 2014 року Україна напружено стежила за новинами з гарячої точки – Іловайська.

Тоді, влітку розпочалися бойові зіткнення між українськими військовими та незаконними озброєними формуваннями за активної підтримки збройних сил Російської Федерації за один зі стратегічно важливих об’єктів Донбасу.

Метою військової операції було знищення укріпрайонів і блок-постів бойовиків в Іловайську, встановлення повного контролю над важливим стратегічним плацдармом.

Українські силовики увійшли в Іловайськ 18 серпня. Це вже був третій штурм міста. Перший штурм відбувся 6-7 серпня, другий – 10 серпня.

Українські військовослужбовці змогли взяти під свій контроль більшу частину міста, але після того, як 23-24 серпня Росія ввела свої регулярні війська, 28 серпня угруповання ЗСУ опинилося в оточенні.

На відео від серпня 2014 року бій бійців добровольчої сотні Ісуса Христа партії «Братство» Дмитра Корчинського у батальйоні «Азов» на околиці Іловайська.

10-го серпня 2014-го року українські добровольчі батальйони «Азов», «Донбас» і «Шахтарськ» за підтримки підрозділів 51-ої ОМБр і 40-го БТрО пішли на штурм міста Іловайськ.

В штурмової групи був один танк і дві БМП 51-ої ОМБр, а також вантажівка КАМАЗ укріплена броньованими металевими листами.

В ході наступу було втрачено танк і одну БМП, 12 українських воїнів загинуло.

Попри невдалий штурм, українцям все ж вдалось виставити навколо міста чотири блок-пости взявши Іловайськ в напівоточення і створивши сприятливі умови для подальших штурмів.

Ці блок-пости утримувались українськими вояками до кінця серпня.

У кінці серпня внаслідок вторгнення регулярних військ Росії українське угрупування в Іловайську опинилось в оточенні.

На відео від 19-го серпня відхід після боєзіткнення з противником.

Взвод добровольчої сотні Ісуса Христа партії «Братство» Дмитра Корчинського у батальйоні «Азов» натрапив на засідку бойовиків біля залізничної станції під Іловайськом.

В запеклому бою загинув боєць підрозділу Володимир Москаленко, ще четверо отримали важкі поранення. Також добровольці захопили в полон одного терориста.

ДЕПО

На відео від 27-го серпня року наслідки мінометного обстрілу з боку бойовиків позиції батальйону «Донбас» розташованої в залізничному депо міста Іловайськ.

19 серпня взвод батальйону «Донбас» взяв під контроль залізничне депо міста Іловайськ.

Загалом в депо розмістилися близько 80 українських бійців. За всі дні вони мали лише 3 поранених, без втрат загиблими.

На відео від 29-госерпня рух колони сил АТО при спробі вийти з оточення в районі міста Іловайськ Донецької області.

Іловайський котел став однією з найстрашніших битв для української армії у війні на Донбасі. За останніми даними Військової прокуратури, в Іловайськ котлі загинули 366 військових і 429 були поранені.

29 серпня – День Пам’яті полеглих захисників України в російсько-українській війні.

Кожного ми будемо пам’ятати. Але є ті, хто втратив не лише життя. Вони втратили свої імена.

Бої за місто Війна на Донбасі Добровольці Донбас ЗСУ Іловайськ Історія Україна