fbpx
Кафедра медицини катастроф та військової медицини ХНМУ

Кафедра медицини катастроф та військової медицини ХНМУ

 Редакція Редакція
Енциклопедія Медицина Україна

ІСТОРІЯ КАФЕДРИ

У зв’язку з необхідністю мати достатню кількість добре підготовлених резервів для Радянської Армії 1926 р. рішенням уряду було започатковано систему військової підготовки студентів вищих навчальних закладів країни.

Проведення військової та військово-медичної підготовки в ХМІ було доручено військовому керівникові – помічнику директора інституту з військово-медичної підготовки.

2 травня 1932 р. за розпорядженням Начальника штабу Українського військового округу й Народного комісара освіти створено кафедру військово-санітарних дисциплін, пізніше перейменовану на кафедру військово-санітарної підготовки.

З 1946 р. кафедру було повністю укомплектовано кваліфікованими викладачами, які мали багаторічний досвід педагогічної роботи та ведення бойових дій у роки Великої Вітчизняної війни. Це сприяло значному поліпшенню роботи кафедри в галузі навчання й виховання студентів, зміцненню дисципліни й налагодженню навчального процесу.

З 1948 р. кафедра мала назву кафедри спеціальної підготовки. 1954 р. її перейменовано на військову кафедру. З 01.09.2003 р. згідно з наказом Міністра оборони України, Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України кафедру перейменовано на кафедру медицини катастроф та військової медицини.

2010–2011 н. р. впроваджено план прийому на навчання за програмою офіцерів медичної служби запасу. У ХНМУ встановлено вести підготовку за кошти фізичних та юридичних осіб із чотирьох військово-облікових спеціальностей: «Лікувальна справа в авіації (загальна практика)», «Лікувальна справа в наземних військах», «Стоматологія», «Фармація» (студенти НФУ).

НАВЧАЛЬНА РОБОТА

На кафедрі викладаються такі навчальні дисципліни: загальновійськова підготовка, загальна тактика, організація медичного забезпечення військ, організація забезпечення військ медичним майном, медицина катастроф, медицина надзвичайних ситуацій, безпека життєдіяльності (безпека життєдіяльності, основи охорони праці), військова токсикологія, радіологія та медичний захист, цивільна оборона (цивільний захист).

Практичні заняття зі студентами 1—5-х курсів медичних і стоматологічного факультетів ХНМУ, медичного факультету Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна та фармацевтичного факультету Національного фармацевтичного університету проводяться на базі кафедри медицини катастроф та військової медицини ХНМУ з використанням навчально-матеріальної бази Харківського університету повітряних сил, Військово-медичного клінічного центру Північного регіону та гарнізонного санітарно-епідемічного загону.

Викладання ведеться українською, російською та англійською мовами. Для оцінювання знань і практичних умінь студентів використовується тестовий контроль, впроваджений із метою переходу на європейську систему освіти.

НАПРЯМКИ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

За розпорядженням директора Військово-медичного департаменту МО України колектив кафедри виконує науково-дослідницьку роботу за темою: «Обґрунтування та розробка системи підготовки та післядипломного навчання військово-медичного складу запасу, що відповідає вимогам Збройних Сил України на сучасному етапі». Працюючи в цьому напрямку співробітники кафедри розробили проекти «Положення про військову підготовку студентів на кафедрах медицини катастроф та військової медицини медичних університетів по програмі офіцерів запасу та їх післядипломного навчання», «Програми підготовки офіцерів запасу медичної служби з числа студентів медичних ВНЗ», «Табеля до штату для кафедр медицини катастроф та військової медицини медичних ВНЗ».

НАУКОВА СПІВПРАЦЯ

Кафедра співпрацює з Військово-медичним департаментом МО України, Українською військово-медичною академією, Військово-медичним клінічним центром Північного регіону, регіональними підрозділами служби медицини катастроф, клінічними, санітарно-гігієнічними та епідеміологічними установами МОЗ України з метою створення єдиної регіональної системи надання медичної допомоги населенню та військовослужбовцям у мирний час та під час надзвичайних ситуацій.

НАВЧАЛЬНО–МЕТОДИЧНА РОБОТА

Видано понад 40 навчально-методичних робіт — посібників, рекомендацій, вказівок, серед яких «Творча діяльність викладача, шляхи формування педагогічної майстерності», «Окремий медичний батальйон», «Спеціальна обробка», «Дозиметричний контроль», «Ядерна зброя та засоби захисту», «Транспортные катастрофы», «Аварії на АЕС, їх медико-тактична характеристика», «Организация санитарно-гигиенических мероприятий в ЧС», «Навчальний процес і принципи його організації на військовій кафедрі, методи та види навчання», «Спеціальна обробка», «Військова токсикологія», «Аварії на хімічно небезпечних об’єктах, їх медико-тактична характеристика», «Организационные основы медицинского обеспечения населения в системе Государственной службы медицины катастроф», «Індикація отруйних речовин. Оцінка хімічної обстановки», «Планирование медико-санитарного обеспечения населения при ЧС» та ін.

АДРЕСА: 61022, м. Харків, вул. Трінклера, 12.
Тел./факс (057) 702-11-77. Сайт: www.knmu.kharkov.ua

Енциклопедія Медицина Україна