fbpx
Капітан британської армії про ЗСУ

Капітан британської армії про ЗСУ

 Редакція Редакція
Rapid Trident Велика Британія Навчально-тренувальна місія операція «ORBITAL» НАТО Співпраця Україна

Керівник групи інструкторів місії ORBITAL у 28-й бригаді капітан британської армії Джеймс Фреді розповів АрміяInform, як проходять тренування військових ЗСУ.

Під керівництвом британських інструкторів у межах навчально-тренувальної місії операції ORBITAL триває підготовка військовослужбовців 28-ї механізованої бригади ім. Лицарів Зимового Походу, що на Одещині.

– Одразу хочу сказати, що у багатьох українських військових, з якими ми працюємо, надзвичайно великий досвід ведення бойових дій, тому ми не лише навчаємо, а й нам є чого навчитися у них. Але треба зауважити, що іноді бійці забувають про необхідність постійно відпрацьовувати вправи, відновлювати і покращувати свої навички, а не лише покладатися на бойовий досвід, – говорить капітан Джеймс Фреді.

Курси для військових

Також він повідомив, що нині для військових 28-ї бригади ЗСУ проводять 8 курсів, що охоплюють весь спектр завдань, які виконує з’єднання. З них 3 курси присвячені лідерським якостям. Це курси підготовки командирів взводів, командирів відділень або старшого сержантського складу та курс для молодшого сержантського складу. Вони тривають 6 тижнів. За цей час українські військові навчаються діяти відповідно до процедур за стандартами країн-членів НАТО. За словами керівника групи британських інструкторів, вони докладають всіх зусиль, щоб внести момент міжопераційної взаємодії між нашими арміями. Звісно, крім теоретичної частини, також військові практично відпрацьовують тактичні вправи на полігоні.

Інші 5 курсів – спеціалізовані. Зокрема це курси з протидії саморобним вибуховим пристроям, контрснайперської підготовки, тактичної медицини, розвідки та базової піхотної підготовки.

– Наші інструктори намагаються приділяти увагу кожному українському бійцю, щоб своєчасно пояснити, добре чи погано він виконує завдання. Наприклад, під час курсу для бійців розвідки інструктори навчають, як діяти групам, що підходять на близьку відстань до позицій противника, та навичкам реакції на контакт із ним. Ще один напрямок — тактична медицина, навчання включає базову домедичну допомогу на полі бою, а ось до курсу з базової піхотної підготовки ми залучаємо новачків, які лише нещодавно приєдналися до лав Збройних Сил України. Вони проходять базову підготовку так, як вона відбувається у нас, щоб згодом мати можливість використовувати її під час своєї служби, – пояснює Джеймс Фреді. – Загалом весь цей час військовим з української сторони доводиться тісно співпрацювати з моїми інструкторами. І на нашу спільну радість – вони стали хорошими друзями.

Розвиток ЗСУ

За словами офіцера Великої Британії, якщо порівнювати сьогодення з 2015 роком, коли, власне, лише було засновано місію ORBITAL в Україні як безпосередню відповідь на окупацію Росією Кримського півострова, то з того часу українська армія значно наростила свої спроможності, а бійці покращили свої навички і продемонстрували всьому світу, що можуть захищати суверенітет своєї країни.

Британські інструктори в України для тренувань ЗСУ. Січень 2020. Фото: АрміяInform

– З постійним удосконаленням армії ми думаємо, що, можливо, будемо відходити від базових навчань й перейдемо на більш поглиблену інституційну підготовку, оскільки базові навички має переважна більшість військовослужбовців ЗСУ. Це ми можемо побачити під час спільних багатонаціональних навчань Rapid Trident, які наразі тривають. Військовослужбовці Великої Британії й України там разом виконують свої бойові завдання. І це їм чудово вдається, – поділився планами на майбутнє капітан Джеймс Фреді.

Жінки в армії

Оскільки для британського офіцера це перше відрядження до України, то він має чимало вражень. Неабияк здивували Джеймса наші жінки-військовослужбовці.

– Чесно кажучи, в британській армії ми лише починаємо той шлях перебування представниць чарівної статі у війську. Наприклад, у нас жінкам дозволили долучатися до лав піхоти тільки у 2018 році. Тому ми і були вражені побаченим. Зокрема під час курсу розвідки українські дівчата на рівних умовах виконували завдання разом з чоловіками і робили це професійно. Як на мене, це додає ваги тому, що ми робимо, і є одним із моментів, які ми повинні перейняти в української сторони, – поділився враженнями керівник групи британських інструкторів.

А ще Джеймс зауважив, що йому надзвичайно сподобалося працювати з військовими ЗСУ, адже під час навчань панує комфортна атмосфера.

– Певно, військові будь-якої армії думають однаково й переживають за одні й ті самі речі: хочуть більше грошей, довшу відпустку… Але, крім того, нас об’єднує й те, що ми по-справжньому пишаємося своєю службою, – підсумував офіцер.

Rapid Trident Велика Британія Навчально-тренувальна місія операція «ORBITAL» НАТО Співпраця Україна