fbpx
Морська авіація (станом на 2013 рік)

Морська авіація (станом на 2013 рік)

 Редакція Редакція
10 МАБр Авіація ВМС України Енциклопедія Морська авіація Флот

Військово-морська авіація – складова частина військово-морських сил України. Свій початок бере від морської авіації Червонопрапорного Чорноморського флоту СРСР, частин та з”єднань якого відійшли після розвалу Україні.  У складі військово-морських сил держави є 10-та морська авіаційна бригада з розміщенням на авіабазі поблизу міста Саки (с. Новофедорівка). Бригада була створена у 2004-му році шляхом обєднання всіх підрозділів морської авіації, які раніше знаходилися в Очакові та Миколаєві. У жовтні 2008-го року бригаді присвоїли почесне звання за місцем базування – “Сакська”. Організаційно частина складається з двох ескадрилій: морської авіаційної та морської вертолітної. У авіації ВМС України більше немає бойових реактивних літаків. Останні штурмовики Су-25 при реформуванні були передані в повітряні сили до 229 бригади тактичної авіації у Кульбакіно, Миколаївська область. Морська ракетоносна авіація (Ту-16, Ту-22) при розподілі ЧЧФ СРСР була знищена… На повітряні сили України також покладено завдання по протиповітряній обороні Севастопольської бухти і баз ВМС України. Цим займається винищувальна бригада з Бельбека на МіГ-29 та зенітно-ракетні війська. У 2013 році на вертольотах Мі-14 впроваджено нові системи десантування особового складу, що дозволило розширити використання Мі-14ПС у якості транспортерів для доставки десанту.

22 вересня 2013 року Морська авіація ВМС України відзначили своє 20-ту річницю свого існування. За останні роки морські авіатори збільшили свій налін майже до 50-ти годин на рік, відновили практику застосування авіаційних засобів ураження по морських цілях.

Склад бригади:

– ескадрилья літаків – 4 Бе-12 (два ПС), 2 Ан-26, (готуються до вводу ще 1 Бе-12), 1 Ан-24Т, 1 Ан-2, (використовується 73-м ЦМСО та для десантної підготовки)
– вертолітна ескадрилья – вертольоти: 5 Мі-14, 12 Ка-27 (8 ПЛ і 3 ПС і 1 Ка-27Є), 3 Ка-29ТБ, 1 Мі-8Т, 1 Мі-8ВзПУ. У їх числі 2 Ка-27, ПС та ПЛ, які відповідно до завдання, під час виходів у море знаходиться на борту фрегата «Гетьман Сагайдачний».

Також частина бортів знаходиться на консервації і поступово вводиться до строю. Ремонт авіатехніки забезпечують Євпаторійський АРЗ (Бе-12), 410-й АРЗ (Ан-26, Ан-2) та Севастопольський АРЗ (Ка-27, Мі-14).

Основним завданням бригади є:

– забезпечення у взаємодії з іншими силами ВМС;
– пошуку ПЧ та протичовнової оборони;
– пошуково-рятувальні роботи;
– транспортні завдання;
– доставка розвідувально-диверсійних груп;

10 МАБр Авіація ВМС України Енциклопедія Морська авіація Флот