fbpx
Військово-медична освіта в Україні

Військово-медична освіта в Україні

 Редакція Редакція
Командування Медичних сил Медицина

Військовий лікар – це одна з найважливіших постатей у армії. Без нього армія беззаперечно існувати незмогла б, тому що саме він слідкує за здоров’ям військових та лікує якщо ті хворіють, а під час війни – поранені. Але багато людей недооцінють їх працю. Та я хочу розповісти не про їхній труд, а про те як стають справжніми військовим лікарями.

Звичайно стати військовим нелегко, а стати військовим лікарем ще  важще. Головним на шляху до отримання цієї професії є: витримка, військова дисципліна та неабиякий розум та знання. Більшість з майбутніх військових лікарів привчаються до військового життя ще з юнацтва. Багато з них закінчили військові ліцеї. Саме там  вони вивчають перші ази військової науки, що неодмінно знадобиться їм у подальшому навчанні.

Отримавши атестат про середню освіту та успішно здавши Зовнішне Незалежне Оцінювання, у майбутніх військових лікарів є два варіанти подальшої освіти. Перший – це вступ до Національного Медичного Університету ім. О.О. Богомольця, що знаходиться у місті Києві, на факультет підготовки лікарів для Збройних Сил України. Розповім докладніше про цей факультет.

З проголошенням 24 серпня 1991 року державної незалежності України і прийняттям 6 грудня 1991 року рішення про створення національних Збройних Сил виникло багато нових проблем, зокрема підготовка офіцерів медичної служби в Україні. У зв’язку з цим гостро постало питання створення в Україні власної системи військово-медичної освіти. Навчання студентів у кількості 100 осіб розпочалося з 1 вересня 1997 року. В основу підготовки лікарів на факультеті було покладено систему освіти в державних вищих медичних закладах освіти України за спеціальностями “Лікувальна справа”, “Медико-профілактична справа” з терміном навчання 6 років та “Стоматологія”, “Фармація” з 5-річним терміном навчання. Безпосередньо першим набором студентів на факультет та його розгортанням займалися тодішній декан факультету – полковник медичної служби В.В. Солярик, заступники декана професор (на той час асистент) О.М. Науменко, полковник медичної служби (на той час майор) О.І. Полєжаєв та диспетчер деканату Ю.С. Вакаренко. Спільний наказ Міністерства охорони здоров’я України і Міністра оборони України від 08.12.1997 року № 346/450 “Про цільову підготовку лікарів та помічників лікарів для Збройних Сил України у вищих медичних навчальних закладах” визначив організацію цільової підготовки лікарів для Збройних Сил України на факультеті, яка запроваджена з метою: підготовки фахівців з освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліст для медичної служби збройних сил та інших військових формувань, створених відповідно до законодавства України;
забезпечення всебічного та гармонійного розвитку особистості, формування високих моральних, загальнолюдських та військово-професійних якостей, виховання почуття обов’язку і готовності до захисту Батьківщини; проведення військово-патріотичного виховання.

Особливостями діяльності факультету та навчання студентів і є:

  • особливі вимоги до абітурієнтів при відборі на факультет (стан здоров’я, рівень фізичної підготовленості, професійно-психологічний відбір);
  • особливості навчання студентів факультету (концепція профілізації навчання);
  • особливості розподілу (працевлаштування в системі МОЗ України та можливість вступу до Української військово-медичної академії, а для випускників факультету – відмінників навчання – без вступних фахових випробувань; методичне керівництво декана факультету кафедрами Української військово-медичної академії, які здійснюють підготовку студентів Національного медичного університету імені О.О Богомольця за програмою офіцерів медичної служби запасу.

В даний час факультет підготовки лікарів для Збройних Сил України очолює полковник медичної служби, кандидат медичних наук, доцент О.М. Власенко. Під його керівництвом вихованням майбутніх військових лікарів займаються його заступники – асистент кафедри госпітальної терапії № 2 кандидат медичних наук В.В. Москаленко, доцент кафедри нормальної анатомії кандидат медичних наук М.А. Безштанько, диспетчер деканату Ю. С. Вакаренко та інспектор деканату Т.Л. Наконечна.

Особи, які зараховуються на факультет утримуються на положенні цивільних студентів. Протягом всього терміну навчання вони забезпечуються навчальними посібниками і літературою, житлом та стипендією згідно з чинним законодавством. Підготовка студентів проводиться за навчальними планами і програмами, які передбачають на 2 – 6 курсах навчання профілізацію викладання ряду дисциплін, шляхом розширення обсягу викладання дисциплін військово-медичного спрямування та введенням військово-спеціальних елементів до інших дисциплін. Це дозволяє підняти на якісно новий рівень ефективність додипломної підготовки військово-медичних фахівців.

Студенти факультету проходять навчання на 80 кафедрах університету. Навчально-виховний процес здійснюють: академіків, член-кореспондентів НАН, АМН, АПН – 63, лауреатів державних та інших премій – 55, заслужених діячів науки і техніки – 37, професорів – 193, докторів медичних наук – 182, доцентів – 275, кандидатів медичних наук – 632.

Після закінчення навчання на факультеті та отримання диплому, випускники факультету 100 % отримують розподіл та працевлаштування в системі Міністерства охорони здоров’я України.

Випускники факультету, які виявили бажання проходити військову службу на посадах офіцерського складу медичної служби Збройних Сил України, мають можливість вступу до Української військово-медичної академії. З урахуванням реформування та скорочення збройних сил питома вага зарахованих слухачів на навчання в Українській військово-медичній академії з числа випускників факультету складає до 30 %.

Факультет підготовки лікарів для Збройних Сил України здійснює свою діяльність на користь зміцнення обороноздатності України, готує для Збройних Сил України надійний резерв грамотних, професійно підготовлених, відданих народу України медичних кадрів!

Щоб вступити на навчання треба здати ЗНО з 3-х предметів, а саме Укр.мови і літератури, Біології і Історії України на балл не нижче 180. Також треба пройти медичну комісію в Ірпенському військовому госпіталі.

Другий варіант подальшої освіти майбутніх військових лікарів це вступ до звичайного медичного університету, які знаходяться майже у кожному обласному центрі України. І закінчивши який вступати до Військово-медичної академії. Про яку я розкажу докладніше.

У серпні 1993 року на базі Українського державного медичного університету ім. академіка О. О. Богомольця було створено Військово-медичне відділення. Підготовка офіцерів медичної служби почалася з вересня 1993 року, а перший випуск військових лікарів відбувся в листопаді 1995 року.

УВМА – це єдиний вищий військово-медичний заклад післядипломної освіти, що дає можливість громадянам України отримати лікарську спеціальність, на основі раніше отриманої в медичному  закладі освіти і підготовку їх до служби на посаді кадрових офіцерів медичної служби.

Основними структурними підрозділами Академії, після її реформування в 1997 році, є Військово-медичний інститут і Науковий центр військової медицини, які функціонують відповідно до окремих положень.

Функціональних складовими Академії в сфері практичної підготовки слухачів є Головний військовий клінічний госпіталь та інші військово-медичні установи, у сфері наукової роботи – Науково-дослідний інститут проблем військової медицини.

УВМА ділиться на такі основні учбові підрозділи:

  • Факультет підготовки військових лікарів
    Головним завданням факультету є підготовка на підставі загальнодержавних вимог до медичної  освіти згідно з державним замовленням фахівців з присвоєнням їм кваліфікації лікаря-спеціаліста ) за 14 спеціальностями:
  • Загальна практика – сімейна медицина (для Сухопутних військ);
  • Загальна практика – сімейна медицина (для Військово-Повітряних Сил);
  • Загальна практика – сімейна медицина (для Військово-Морських Сил);
  • Хірургія;
  • Анестезіологія та інтенсивна терапія;
  • Стоматологія;
  • Терапія;
  • Неврологія;
  • Психофізіологія;
  • Інфекційні хвороби;
  • Гігієна;
  • Епідеміологія;
  • Судово-медична експертиза;
  • Фармація.

Термін навчання:

  • 3 роки (для спеціальностей хірургічного профілю і загальної практики);
  • 2 роки (для спеціальностей терапевтичного, медико-профілактичного профілю, стоматології, судово-медичної експертизи і фармації);

Після завершення навчання випускникам присвоюється кваліфікація лікаря-фахівця  за фахом. Вони отримують сертифікат на право самостійної лікарської  діяльності загальнодержавного зразка і призначаються на відповідні посади в медичних частинах, установах та закладах Збройних Сил України.

В Академії здійснюється також підготовка фахівців вищого освітньо-кваліфікаційного рівня – магістрів медицини.

В Академії здійснюється також підготовка фахівців вищого освітньо-кваліфікаційного рівня – магістрів медицини.

Навчально-практична база Академії:

  • Головний військовий клінічний госпіталь, інші військово-медичні установи Міністерства оборони та інших міністерств і відомств, дислокованих в м. Києві;
  • Київська міська клінічна лікарня швидкої допомоги та інші лікувальні установи м. Києва;
  • Клінічні бази Національного медичного університету ім. академіка О. О. Богомольця та Київської медичної академії післядипломної освіти.

На факультет підготовки військових лікарів приймаються громадяни України – випускники вищих медичних навчальних закладів України, які мають звання офіцерів медичної служби запасу і виявили бажання проходити військову службу в Збройних Силах, а також військові лікарі з числа офіцерів медичної служби ЗС України.

На факультет перепідготовки та підвищення кваліфікації військових лікарів приймаються лікарі і молодші медичні фахівці, фахівці сестринської справи та середній медичний персонал (військовослужбовці і службовці ЗС України) на спеціалізацію, тематичне удосконалення і передатестаційні цикли в залежності від потреб медичної служби ЗС України.

Науковий центр військової медицини співробітничає з Міністерством надзвичайних справ України, Українським науковим центром радіаційної медицини АМН, інститутами фармакології і токсикології, клінічної та експериментальної хірургії АМН, НДІ проблем матеріалознавства та хімії високомолекулярних з’єднань НАНУ, підтримує наукові зв’язки з Центральним НДІ МО України озброєння і воєнної техніки , Національним медичним університетом ім. О.О. Богомольця, Київською медичною академією післядипломної освіти, а також з ВЧС країн  зарубіжжя.

Українська військово-медична академія налагоджує тісні зв’язки з іншими навчальними закладами та науковими установами для подальшого плідного співробітництва в різних сферах діяльності. Встановлює прямі зв’язки із закладами освіти та науковими установами зарубіжних країн. Академію відвідували представники військової медицини зі США, Німеччини, Нідерландів, Південно-Африканської Республіки, Болгарії, Іспанії, Італії, Туреччини.

Так що судячі с того як важко стати військовим лікарем, можно сміливо казати що професія військового лікаря є самою складною та почесною серед інших лікарів. Так як вони ризикують своїм життям, і на суші, і на морі, і у повітрі, виконуючи клятву Гіпократа і водночас і виконуючи свій долг перед Батьківщиною.

Дякую за допомогу у написанні статі та надання фотоматеріалів студента НМУ им. А.А. Богомольца, факультета  Підготовки лікарів для Збройних Сил України, Олександра Возіанова, а також лейтенанта  медичної служби, курсанта УВМА Сергія Полторацького.

Артем Ходоровський для mil.in.ua

Командування Медичних сил Медицина