fbpx
Досвід експлуатації бронемашин Roshel Senator
Trigger Trigger Офіцер на дійсній військовій службі в НГ України. Пройшов ланки від заступника командира роти до начальника секції С-3.

Досвід експлуатації бронемашин Roshel Senator

MRAP Roshel Senator Бронетехніка Війна з Росією Україна

Розповім про досвід експлуатації спеціального броньованого автомобіля (СБА) Roshel senator.

Бронеавтомобіль створений на основі шасі форд F550, що вже говорить нам про явно комерційне походження проекту, так само як більшості інших сучасних МРАПів. Потрапило це диво в Україну з початком повномасштабної війни, якщо мені не підводить пам’ять – наприкінці 2022 року.

Досвід її використання показав ряд мінусів, зокрема: слабка ходова частина (мости, редуктори), яка рідко коли справляється з нашим бездоріжжям та постійно намагається зариватись в землю, перегріватись. Високий центр маси, що знаходиться ззаду,  разом з високою парусністю загрожує різким перевертанням у кювет через неакуратне водіння.

Але якщо ви думали що мінуси на ходовій частині закінчуються, то у нас ще є трансмісія – слабка шестиступінчаста АКПП часто не справляється з тими навантаженнями,  з якими їй доводиться зустрічатись. Часто коробка “тупить” неправильно вибираючи оберти та перемикаючись з першої передачі на другу при застряганні (через що машина може заглохнути).

Машину не можна буксирувати, не відключивши коробку. Однак зробити це досить складно – для цього потрібно ледь не торпеду знімати.

В принципі, на цьому суттєві мінуси машини закінчуються. З решти хіба що низька ремонтопридатність у польових умовах.

Бронезахист машини в цілому достатній, дозволяє витримати уламки навіть від близького розриву 122 мм снарядів. Крім того, вона має регульовану підкачку шин.

Roshell Senator постачається в Україну в декількох комплектаціях:

  • командно-штабна машина
  • патрульна машина з короною та поворотною станиною під великокаліберний кулемет або АГС
  • звичайний варіант комплектації без корони та радіообладнання.

Коротко: машина любить застрягати і створювати різні неприємності, але для використання прифронтовими дорогами з не високим рівнем руйнування підходить як ніколи. Бронезахист в цілому достатній.

Як і вся техніка, Senator має свої мінуси. Моя оцінка – 6/10.

MRAP Roshel Senator Бронетехніка Війна з Росією Україна