fbpx
Сербська модернізація “Гвоздики”
Андрій Харук Андрій Харук Військовий історик, доктор історичних наук, професор кафедри гуманітарних наук Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного

Сербська модернізація “Гвоздики”

2С1 «Гвоздика» Артилерія Європа Модернізація САУ Світ Сербія

Сербія паралельно з виробництвом нових артсистем (САУ «Нора» В-52 користується неабияким попитом на світовому ринку) не нехтує і модернізацією старих. Головна причина цього – неможливість через фінансові обмеження швидкого оновлення парку польової артилерії шляхом закупівлі нових артсистем.

«Нора» В-52 наразі надійшла на озброєння лише одного дивізіона Мішаної артилерійської бригади. А ось артдивізіони чотирьох загальновійськових бригад (в армії Сербії вони не мають жодного прикметника на кшталт «піхотна» чи «механізована», а іменуються просто і невибагливо, як у радянському колгоспі: 1-ша, 2-га, 3-тя і 4-та бригади) надалі юзають «Гвоздики» радянського виробництва. Всього їх є 72 – по 18 в кожному бригадному артдивізіоні.

Сербська програма модернізації «Гвоздик» офіційно була ініційована у 2020 році, хоча ймовірно реально почала реалізовуватись раніше – бо вже у 2021 році армія отримала перші шість модернізованих САУ «Гвоздика» М21. До кінця 2023-го армія мала вже 36 модернізованих самохідок, а у цьому році має отримати ще 12.

Характерною особливістю сербської програми є комплексність: модернізується не лише САУ, але й боєприпаси, а також система управління 1В12. Удосконалення САУ передбачає встановлення нових засобів управління вогнем, спостереження та зв’язку. В підсумку в десять разів вдалось скоротити час, потрібний на прив’язку вогневої позиції, наведення САУ і відкриття вогню.

Був реалізований режим стрільби MRSI (псевдозалп, коли в ціль одночасно влучає кілька снарядів, випущених з однієї гармати) і забезпечена можливість використання нових типів боєприпасів зі збільшеною дальністю стрільби.

«Гвоздика» М21 обладнана системою управління вогнем, яка включає балістичний обчислювач, тактичний термінал, інерційну навігаційну систему та телекомунікаційно-інформаційну систему ТКІ. На робочому місці командира і навідника встановлені монітори (з діагоналлю, відповідно, 10 і 8 дюймів). Механік-водій може користуватись тепловізійними камерами переднього і заднього виду; в командира теж є тепловізійна камера.

САУ "Гвоздика" М21

В боєкомплект САУ введені снаряди сербської розробки 122 mm TF М10 (поліпшеної аеродинамічної форми) і 122 mm TF М10GG (з донним газогенератором).  Максимальна дальність стрільби першим з них сягає 18,3 км, другим – 21,5 км (нагадаємо, що стандартним снарядом ОФ-462 «Гвоздика» стріляє максимум на 15,2 км). Додаткове озброєння – 7,62-мм кулемет М86 (ліцензійний варіант ПКТ) на турелі над люком модифікованої командирської башточки. Боєкомплект САУ – 40 снарядів і 250 набоїв для кулемета.

Тепер щодо модернізації комплексу 1В12. Як відомо, у первинному варіанті він включає чотири варіанти машин (на базі МТ-ЛБу), які відрізняються призначенням і складом обладнання: командно-спостережні машини 1В14 і 1В15 призначені для командира, відповідно, батареї і дивізіону, а командно-штабні 1В13 і 1В16 – для старшого офіцера батареї і дивізіону. В сербській термінології вони позначаються КОТ – komandno-oklopni transporter (тобто, командирський бронетранспортер). В ході модернізації їх привели до двох стандартів: 1В13 і 1В16 – до KOT M21v1, а 1В14 і 1В15 – до KOT M21v2.

Машина управління КОТ М21

Основа обладнання в обох варіантах – телекомунікаційно-інформаційна система, яка інтегрує короткохвильову і дві ультракороткохвильові радіостанції, тактичний термінал (планшет РС Tablet) з відповідним програмним забезпеченням для обміну даними і контролю стану системи, монітор з діагоналлю 18 дюймів для відображення цифрової мапи поля бою, робочу станцію (ноутбук) з відповідним програмним забезпеченням для управління вогнем, серверне і мережеве обладнання, а також переговорний пристрій на шість абонентів. Крім цього, машина обладнана метеостанцією.

Машина управління КОТ М21

До інших удосконалень належать система спостереження для механіка-водія (з передньою з задньою тепловізійними камерами), нова протипожежна система, нова система обігріву і кліматизації, а також дистанційно керований модуль озброєння DUBS M15 з 7,62-мм кулеметом М86 (альтернативно – з 40-мм автоматичним гранатометом).

Виносна спостережна станція UPAOS

Машина KOT M21v2 додатково комплектується виносною спостережною станцією UPAOS. Компактний пристрій важить 11,35 кг і встановлюється на тринозі. Він містить тепловізійну і телевізійну камери, а також лазерний віддалемір. UPAOS забезпечує виявлення та розпізнавання цілей, їх геолокацію, обмін даиним з військовою геоінформаційною системою, передачу даних до інших пристроїв в мережі.

Загалом сербська модернізація «Гвоздики» (і системи 1В12) виглядає доволі раціональною. Її перевага – комплексність, яка дозволяє суттєво підвищити бойові спроможності далеко не нової артсистеми.

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://buymeacoffee.com/andrijkhar9?t=true

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818

2С1 «Гвоздика» Артилерія Європа Модернізація САУ Світ Сербія