fbpx
“Штурмові кораблі” замість ракетних катерів
Андрій Харук Андрій Харук Військовий історик, доктор історичних наук, професор кафедри гуманітарних наук Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного

“Штурмові кораблі” замість ракетних катерів

ВМС Туреччини Середземне море Суднобудування Туреччина Флот

В Туреччині продемонстрували актуальну конфігурацію проєкту “штурмового корабля”  TTH (Türk Tipi Hücumbot Projesi). Що ж криється за цією назвою? Фактично – великий ракетний катер (чи маленький корвет), покликаний замінити у ВМС Туреччини ракетні катери попередніх проєктів, створених з німецькою допомогою. Передбачено будівництво 10 таких “штурмових кораблів”, які мають замінити 18 ракетних катерів. Проєкт розвивається з 31 серпня 2020 р., коли суднобудівна фірма STM отримала відповідний контракт.

Яким буде майбутній ТТН? 62-метровий корабель (62 м – фактично, “стандартний” габарит корветів 80-х років минулого століття, відтоді вони суттєво “виросли”) і газотурбінною силовою установкою, зданою розігнати його аж до 55 вузлів. Проєктна дальність ходу – 1000 миль на 20 вузлах.

Радіоелектроніка і озброєння корабля – турецького виробництва. Відомо, що ТТН отримає радар управління вогнем AKR-D і навігаційний ALPER. Основне озброєння – вісім ПКР Roketsan ATMACA з дальністю стрільби до 280 км. Артилерійське озброєння – 76-мм гармата МКЕ, створена “за мотивами” відомої італійської артустановки фірми OTO Melara, і два дистанційно керовані модулі  Aselsan STAMP з 12,7-мм кулеметами. А от з зенітним озброєнням поки ясності нема. На початковій стадії проєктування фігурував ЗРК RAM з 21-зарядною пусковою установкою. Згодом на його місці з’явився ЗРК Aselsan Gokdeniz ER – “ракетизований” варіант зенітного арткомплексу Gokdeniz (нагадаймо, що цей комплекс обраний для українських корветів типу “Гетьман Іван Мазепа”). У варіанті Gokdeniz ER спарена 35-мм гармата замінена пактом з 11-ти зенітних керованих ракет, аналогічних RAM. Комплекс є повністю автономним – він має власний радар і електронно-оптичну станцію. Але останнім часом з’явилась інформація про можливість застосування зенітного ракетно-артилерійського комплексу Aselsan Nokta з 35-мм гарматою і двома пакетами по чотири ЗКР. Таким чином, місце “турецького RAM” на палубі ТТН може зайняти “турецький Панцир”.

Як бачимо, ракетні катери, хай навіть і названі “штурмовими кораблями”, не відійшли в минуле, а цілком можуть знайти місце в сучасних флотах. Зрозуміло, доцільність їхнього застосування значною мірою визначається специфікою акваторії, у випадку Туреччини – архіпелагів Східного Середземномор’я. Чи придалися б такі кораблі Україні? Цілком можливо, що так.

ВМС Туреччини Середземне море Суднобудування Туреччина Флот