fbpx
Словацький самохідний міномет АМ120
Андрій Харук Андрій Харук Військовий історик, доктор історичних наук, професор кафедри гуманітарних наук Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного

Словацький самохідний міномет АМ120

Артилерія Європа Світ Словаччина

Словацька військова промисловість відома, передусім, своїми самохідними артустановками, про які я вже неодноразово розповідав – тут і «Зузана 2», яка використовується і нашими збройними силами, і поки що несерійні «Єва» і ВІА, і дослідна «Діана».

А нещодавно словацька фірма «ЗТС-Шпеціал» презентувала самохідний міномет АМ120, створений спільно з «Кераметал» (розробником системи управління вогнем LANSYS) і чеською «Екскалібур Армі» (постачальником шасі).

Артилерійська частина АМ120 – це казнозарядний гладкоствольний міномет калібру 120 мм. Він доповнений механізмом заряджання на 60 мін, який забезпечує швидкострільність 20-21 постр./хв. Все це змонтовано у доволі просторій башті, в якій передбачене і місце для боєкомплекту другої черги (40 мін у транспортних пакуваннях). Важить башта немало – 5500 кг (включаючи сотню мін).

Система забезпечує круговий горизонтальний обстріл, а діапазон кутів вертикального наведення становить від +40 до +80°. Дальність стрільби – цілком стандартна для 120-мм мінометів: мінімальна – 500 м, максимальна – 8000 м.

Шасі – «Татра», а як же інакше? Тривісний автомобіль Т815-7Т3ВВ1 6х6.1R з родини «Татра Форс» з дворядною чотиримісною броньованою кабіною. Двигун – восьмициліндровий повітряного охолодження Т-3-928-90 потужністю 300 кВт, коробка передач – автоматична шестиступінчата «Аллісон» 4500SP.

Самохідний міномет вийшов досить великий – 8,2 м завдовжки, 2,55 м завширшки і 3,1 м заввишки. Бойова маса – аж 23,5 тонни!

Ключове питання: а який у цьому всьому сенс? Велика і масивна самохідна артустановка з системою батальйонної ланки – тобто, такою, яка за визначенням має діяти майже на першій лінії. Скільки часу пройде, доки вона буде знищена дронами? Я поставив би навіть не на години, а на десятки хвилин.

Звичайно, невеличкою перевагою порівняно, скажімо, з російським «Флоксом», є броньований захист артилерійської частини. Але якогось сенсу у такому самохідному мінометі я не бачу. Компактніші машини на кшталт нашого «Барс-8ММК» матимуть більше шансів уціліти.

Та, зрештою, АМ120 – ініціативна розробка, і це справа фірми, куди витрачати свої гроші. От тільки не думаю, що на цей виріб знайдеться багато покупців…

 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://buymeacoffee.com/andrijkhar9

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818

Артилерія Європа Світ Словаччина